Allerede i dag kan du oppleve superskarp video på pcen. Om fem år vil du trolig filme familien i kinokvalitet, og kinomaskinisten vil dytte inn en datakassett istedenfor å bakse med blytunge filmspoler.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Høyoppløselig video (HDTV) kommer nå for fullt i Europa etter flere års prøvdedrift i Japan og USA. Kringkastingsmessen IBC2004 i Amsterdam viser utstyr for proffene, men dagens proffkameraer er morgendagens hjemmeutstyr.
Derfor er det spennende å se at Sony tidlig neste år lanserer et HDTV-kamera med tre bildebrikker for det nye halv-amatør-formatet HDV. Med et HDV-kamera kan du ta opp på vanlige DV-kassetter og redigere filmen i pcen.
Kameraet vil koste omtrent 50 000 kroner når det kommer i handelen, og det betyr at vi trolig vil se lignende og mindre kameraer til femtedelen av prisen i elektrokjedene om tre-fire år. HDV-formatet gir bilder av nesten kinokvalitet i bredformatet 16:9, og er i ferd med å bli en standard.
HDTV er her nå
Hvis du dør etter å se HDTV allerede nå, så kan du laste ned smakebiter fra nettet. Microsoft har utviklet kodeteknikken WMVHD som gjør det mulig å se HDTV med deres medieavspiller Media Player 9. Bildene er om lag seks ganger skarpere enn vanlige DVD-bilder.
Så gjerrig på bit’ene er denne koderen at det allerede nå er gitt ut flere spillefilmer i HDTV på helt vanlige DVDer. Det betyr at morgendagens “Blu-ray” super-DVD-spillere kan være overflødige allerede før de er ferdig utviklet! Bare én av disse DVDene finnes foreløpig til salgs i Europa - spillefilmen Tomb Raider.
Video i Colosseum-format
Digital video er også i ferd med å innta kinoene. På IBC-messen presenterte Sony en ny videoprosjektør i videoformatenes konge, det såkalte 4K-formatet. Dette bildeformatet er fire ganger større enn “vanlig” HDTV, og det tåler å blåses opp på et Colosseum-lerret.
Filmpurister vil sikkert protestere høylydt og hevde at dette er en forsimpling av filmformatet, men for oss som fikk se denne verdenspremieren er skepsisen til digital kino borte. Bildene var strålende klare og lyssterke, men samtidig myke og rike på nyanser.
Digital kino er under utprøving på 260 kinoer, kan teknisk leder Halvor Lyngaas i Oslo Kinematografer fortelle. De fleste av disse kinoene ligger i California, og foreløpig er det største problemet at filmselskapene er livredde for piratkopiering. Når dette problemet er løst, tror Lyngaas at digital kino kommer raskt til Norge, kanskje allerede om fem år.
De som uansett vil bli glade for digital kino er kinomaskinistene. En vanlig spole med kinofilm veier 20-30 kilo, så rygghvirvlene deres vil roe seg den dagen siste spole er lempet ut til fordel for små hendige datakassetter ?