Da Liu Xiaobo var ved UiO

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1988 oppholdt årets fredsprisvinner Liu Xiaobo seg ved Universitetet i Oslo. I løpet av noen høstmåneder vokste det politiske engasjementet hans i takt med den politiske uroen i Kina, melder Universitetet i Oslo.

Allerede før han kom til Oslo hadde Liu vakt oppsikt i hjemlandet. Han var ferdig med doktorgraden sin ved Beijings læreruniversitet i 1986, 31 år gammel. Sommeren 1986 vekket hans kritiske syn på kinesisk samtidslitteratur stor oppmerksomhet. Han mente at kinesiske litterater og teoretikere var tilbakeskuende, og at de ikke tok opp aktuelle temaer. Liu Xiaobo ble kjent som en akademisk rabulist, og publiserte mye fra 1986 til 1988.

Til Oslo kom Liu Xiaobo på invitasjon fra daværende professor i moderne kinesisk litteratur, Bonnie McDougall. Hun drev et prosjekt som skulle kaste et kritisk blikk på litteratur og kunst i Kina etter Kulturrevolusjonen. Hun fikk en halv million fra Østasiatisk institutt og brukte dem til å invitere fem kinesiske forskere til halvtårslange opphold ved instituttet. Én av de fem var Liu Xiaobo, som var ved Østasisatisk institutt fra slutten av august til slutten av november 1988.

Les hele saken på uio.no

Se også UiO sin tema side om Kina

Powered by Labrador CMS