Tiltakene for å bekjempe koronapandemien tar mange former. Nedstenging, munnbind, avstand og vaksiner. Et forskerteam i USA har nå kommet med et nytt alternativ: En tyggis.
Ifølge studien, publisert i tidsskriftet Molecular Therapy, skal tyggegummien kunne redusere mengden koronavirus i spyttet vårt, og dermed også risikoen for smitte.
Bekjempelse i munnhulen
– SARS-CoV-2 formerer seg i spyttkjertlene, og vi vet at når noen som er infisert nyser, hoster eller snakker, kan noe av viruset støtes ut og nå andre, sier en av forskerne bak studien, Henry Daniell, i en pressemelding.
Vaksinering har hatt god effekt mot alvorlig koronasykdom, men det har ikke stoppet smitteoverføring. Selv folk som er fullvaksinerte, kan bli smittet og deretter smitte andre.
Å bekjempe viruset i munnhulen kan derfor tenkes å være et steg i riktig retning når koronaviruset skal overvinnes.
Tyggisen som ble fremstilt av forskere ved University of Pennsylvania, inneholder en kopi av det såkalte ACE2-proteinet. Koronaviruset bruker dette proteinet til å feste seg til cellene våre, trenge inn og infisere dem.
Forskerne begynte å eksperimentere med kopien av ACE2-proteinet. De brukte vattpinner fra koronainfiserte pasienter og så hvordan viruspartiklene herfra festet seg til det kopierte proteinet. Det viste seg at virusmengden i prøvene ble redusert med mer enn 95 prosent.
Blokkerer viruset
– Ideen er morsom, sier Fridtjof Lund-Johansen, lege og forsker ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin på Rikshospitalet.
Han sier videre at konseptet er fornuftig fordi tyggegummien inneholder et kunstig fremstilt ACE2.
– Det tilsvarer reseptoren som viruset binder seg til på cellene våre. Man vil derfor kunne blokkere virusets evne til å trenge inn i cellene, sier Lund-Johansen.
Det er likevel noen viktige begrensninger.
– En del smitte overføres sannsynligvis med dråper fra munnhulen. Hvis man klarer å inaktivere virus i spyttet kan det sikkert ha en gunstig effekt, sier han.
Likevel er det sånn at SARS-CoV2 hovedsakelig formerer seg i luftveiene. Dråper vi sender ut ved pusting, hosting og nysing kommer fra andre steder enn bare munnhulen.
– Derfor er det tvilsomt om det å hemme virus i spyttet har veldig stor effekt, sier han.
Andre bruksområder
Han sier videre at en smittehindrende tyggis kan være interessant for andre typer smitte. For eksempel ved fekal-oral smitte som gir mage- og tarmsykdom.
Annonse
– Her går smitten ofte fra avføring via hender, som så når munnen, og viruset svelges. En tyggegummi som inaktiverer viruset i munnhulen, kan tenkes å redusere smitte for den som tygger. Da må man i så fall finne reseptorer for disse virusene som fungerer på samme måte som ACE2, og som kan fremstilles som en ingrediens i tyggegummi, sier han.
Den smittehindrende tyggegummien er ikke til salgs enda. Forskerne vil gjøre flere undersøkelser før den potensielt kan nå butikkhyllene.
Referanse:
Henry Daniell m.fl.: Debulking SARS-CoV-2 in saliva using angiotensin converting enzyme 2 in chewing gum to decrease oral virus transmission and infection. Molecular Therapy, 2021. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ymthe.2021.11.008
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?