Avdelingsdirektør Line Vold i FHI under en tidligere pressekonferanse om koronasituasjonen.
Avdelingsdirektør Line Vold i FHI under en tidligere pressekonferanse om koronasituasjonen.

FHI: Ytterligere to omikron-tilfeller bekreftet i Norge hos reisende fra Sør-Afrika

Omikronvarianten av koronaviruset er bekreftet hos to personer som har kommet med fly til Gardermoen fra Sør-Afrika, opplyser FHI.

– Personene det gjelder, kom med fly til Oslo lufthavn, og har vært på karantenehotell på Gardermoen siden ankomst. De har reist fra Sør-Afrika til Norge på to ulike fly mellom 26. og 28. november, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en melding på sine egne nettsider.

Disse tilfellene kommer i tillegg til to personer som har fått bekreftet omikronvarianten i Øygarden kommune onsdag.

Begge de to personene er isolert på karantenehotell og følges opp av kommunelegen. De har kun hatt milde symptomer.

– Sannsynlige tilfeller

Nærkontaktene følges opp, og det er igangsatt smittesporing på de aktuelle flygningene.

– Vi venter bekreftende sekvenseringsresultater i løpet av arbeidsdagen i dag, men basert på screeningresultatet ved FHI så er prøvene sannsynlige tilfeller med omikron. Vi har tett kontakt med kommunelegen i Ullensaker, sier avdelingsdirektør ved FHI Line Vold.

Den tredje prøven FHI orienterte om tirsdag er ennå ikke ankommet Folkehelseinstituttet.

– Dette er ikke uventet. Vi mottar nå meldinger fra en rekke kommuner med spørsmål om bistand til vurderinger av hvorvidt smittede i kommunen kan være smittet med omikronvarianten, sier Line Vold.

– Venter melding om flere tilfeller

FHI mottar også, i henhold til rutinene, fortløpende en rekke prøver som er positive for korona for å avklare om prøven har omikronvarianten.

– Flere mikrobiologiske laboratorier i Norge jobber nå med å avklare mulig smitte med omikron-varianten av koronaviruset, og vi venter melding om flere tilfeller de nærmeste dagene. Det viktigste nå er at de som er smittet og deres nærkontakter følger reglene om isolasjon og karantene, sier Vold.

EU: Omikron-vaksine kan bli godkjent innen fire måneder

Vaksiner som virker spesielt mot omikron-varianten av koronaviruset, kan bli godkjent for bruk om tre til fire måneder om nødvendig, ifølge EU.

– Dersom det er behov for å endre de eksisterende vaksinene for å tilpasse de omikron-varianten, kan vi være i stand til å få de godkjent innen tre til fire måneder, sier Emer Cooke, administrerende direktør for det europeiske legemiddelbyrået EMA.

Hun sier at avgjørelsen om nødvendigheten av slike endringer imidlertid må tas av andre organer.

Vaksineprodusentene Moderna og Pfizer har allerede sagt at de jobber med vaksiner spesielt tilpasset omikron-varianten, som ble oppdaget i Sør-Afrika i forrige uke.

Cooke sier at EU-byrået EMA ennå «ikke vet» om de nåværende vaksinene er effektive mot omikron, og at det vil ta omtrent to uker å finne ut av. EMA godkjenner vaksiner til bruk i EU, og så langt har de godkjent fire koronavaksiner til bruk på voksne.

– Trolig at vaksinen gir betydelig beskyttelse

Den tyske vaksineprodusenten Biontech sier at deres koronavaksine, som er utviklet i samarbeid med Pfizer, trolig også virker mot omikronvarianten.

– Vi anser det som trolig at vaksinen gir betydelig beskyttelse mot alvorlig sykdom forårsaket av omikron, sier administrerende direktør i Biontech, Ugur Sahin, tirsdag.

Tidligere har sjefen for konkurrenten Moderna, Stéphane Bancel, uttalt at det ser ut som effektiviteten til vaksinene vil være mindre mot omikronvarianten, som ble oppdaget i Sør-Afrika i forrige uke.

Sahin sier videre at han venter at laboratorietester kommer til å vise en noe mindre beskyttelse mot mild eller moderat sykdom forårsaket av omikron, men at hvor mye mindre beskyttelsen er, er vanskelig å fastslå.

– I mine øyne er det ingen grunn til å være spesielt bekymret. Det eneste som bekymrer meg for øyeblikket er at det er mange som ikke er vaksinert i det hele tatt, sier han.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS