Annonse
Kinas ledende virusforsker Shi Zhengli avviser bestemt at koronaviruset lekket ut fra laboratoriet i Wuhan, der hun er nestleder. :

Kinesisk virusforsker avviser lekkasje fra laboratorium

Den kinesiske virusforskeren Shi Zhengli avviser at koronaviruset lekket ut fra Wuhan-laboratoriet, der hun er nestleder.

Publisert

– Jeg forstår ikke hvordan verden er blitt slik, hvorfor det stadig skal skyfles dritt over en uskyldig forsker, sier Shi i et intervju med New York Times.

En ekspertgruppe fra Verdens helseorganisasjon (WHO) besøkte tidligere i år den kinesiske byen Wuhan, der koronaviruset først ble påvist. De konkluderte med at teorien om at viruset ved et uhell lekket ut fra det virologiske laboratoriet i byen er «svært usannsynlig».

Ekspertene mener viruset trolig stammer fra hestesko-flaggermus, og at det ble overført til mennesker via et annet dyr, kanskje skjelldyr. De er ikke sikre på at dette skjedde i Wuhan.

Amerikansk etterretning

Avisa Wall Street Journal , som viste til en amerikansk etterretningsrapport, skrev i forrige måned at tre forskere ved Wuhan-laboratoriet ble innlagt på sykehus med covid-19-symptomer flere uker før koronaviruset ble påvist, og kinesiske myndigheter orienterte WHO.

Ifølge rapporten ble de tre syke etter å ha oppsøkt en hule med flaggermus i Yunnan-provinsen.

Kinesiske myndigheter benekter dette, men USAs president Joe Biden har gitt amerikansk etterretning tre måneder på å komme til bunns i saken.

Oppgitt

Shi Zhengli er oppgitt og undrer på hvordan hun kan motbevise teorien om en lekkasje fra laboratoriet.

– Hvordan i all verden kan jeg motbevise noe som det ikke finnes beviser for, sier hun til New York Times.

Hun fastholder videre at laboratoriet ikke var i besittelse av nye koronavirus rett før pandemien brøt ut.

Shi er ekspert på virus som kommer fra flaggermus, og enkelte har spekulert i om hun kan ha ledet eksperimenter der slike virus ble styrket for bedre å kunne studere hvilken effekt de har på dem som smittes.

Publiserte rapport

Ifølge New York Times publiserte hun og kollegaer ved laboratoriet i 2017 en rapport der det gikk fram at de hadde framstilt et hybridvirus ved å blande ulike typer koronavirus fra flaggermus.

Shi understreker overfor avisen at eksperimentet ikke gikk ut på å skape farligere virus, men var et forsøk på å forstå hvordan slike virus spres mellom ulike arter.

– Laboratoriet mitt har aldri gjennomført eller samarbeidet med andre om forsøk som styrker virulensen til virus, sier hun til avisen.

Virulens er en mikroorganismes evne til å fremkalle sykdom.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS