En kjent kinesiske folkehelseekspert har kommet med signaler om at Kinas koronastrategi ikke vil vare evig. Her helsearbeidere i beskyttelsesutstyr utenfor et kontorbygg i Beijing etter at en person som besøkte bygget, testet positivt.
(Foto: Andy Wong / AP / NTB)
Kina signaliserer skifte i koronastrategi
En av Kinas fremste folkehelseeksperter sier at landet etter hvert må lære å leve med covid-19. Det tolkes som om nullstrategien kan stå for fall.
– Kinas strategi mot covid-19 kan ikke forbli uendret for alltid, og menneskehetens langsiktige mål er å sameksistere med viruset med tolererbare døds- og sykdomsrater, skriver Zeng Guang på det kinesiske sosiale mediet Weibo mandag.
Kina er ett av de siste landene i verden der myndighetene fortsatt forsøker å slå ned alle smitteutbrudd med harde restriksjoner. Landet holder fortsatt grensene stengt for de fleste, og så fort det oppdages smitte, stenges hele bydeler ned.
Etter at omikronvarianten dukket opp, har strategien ført til stadig flere nedstenginger, ikke minst i Hongkong.
Zeng er tidligere sjefforsker ved Kinas folkehelseinstitutt, og en av ekspertene bak Kinas innledende håndtering av koronaviruset.
– Svakt punkt
I innlegget understreker han at Kinas tilnærming har hindret de omfattende smitteutbruddene som mange vestlige land har opplevd. Men han erkjenner også at det har skapt et svakt punkt, ettersom færre mennesker har bygd opp en naturlig immunitet mot viruset.
Zeng roser dessuten vestlige land for å vise et «prisverdig mot ved å utforske hvordan det er å leve med viruset», noe han mener Kina bør «observere og lære av». Men han understreker at Kina ennå ikke åpner grensene mens «den globale pandemien er på toppen».
– Om ikke lenge, på riktig tidspunkt, kommer også veikartet for den kinesiske måten å sameksistere med viruset på til å bli presentert, skriver han.
Utsatt for netthets
Tidligere har kinesiske eksperter som har stilt spørsmål ved «null covid»-strategien, opplevd sterke negative reaksjoner. Det gjelder blant annet den framstående forskeren Zhan Wenhong, som opplevde å bli angrepet av nett-troll og beskyldt for plagiering etter at han la ut et lignende innlegg på Weibo i juli.
Zengs innlegg blir publisert etter at kinesiske myndigheter nylig kunngjorde at de vil slå ned på «overdrevne» koronarestriksjoner i regi av lokale myndigheter, deriblant unødvendige karantener og stenging av virksomheter.
Stor usikkerhet i Hongkong
Den kinesiske koronastrategiens slagside har vist seg i full monn i Hongkong den siste tiden, der folk har handlet i panikk i frykt for langvarige nedstenginger.
I løpet av mars planlegger myndighetene å teste alle Hongkongs 7,4 millioner innbyggere. Planen er at alle som tester positivt, skal isoleres enten hjemme hos seg selv eller i leirer som nå bygges ved hjelp fra det kinesiske fastlandet.
Tirsdag offentliggjorde eksperter fra Hongkong-universitet nye datamodeller som viser at rundt 1,7 millioner innbyggere kan være smittet på nåværende tidspunkt. De foreslår å utsette massetestingen for å unngå at kapasiteten til å isolere og behandle koronasmittede innbyggere blir fullstendig sprengt.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?