Tenk deg at du leverer julegaver du har pakket inn til familie og venner. Du er litt snufsete, men først dagen etter tester du deg. Og er smittet av covid-19.
Hva med julegavene du nylig har gitt? Er det fare for at du kan smitte mottakerne?
Bør du be dine kjære legge julegavene i fryseren? Vente til over jul med å åpne dem? Eller er det liten grunn til bekymring?
Mer virus på sykehus
Vi har spurt en ekspert hos Folkehelseinstituttet (FHI).
De har ikke selv forsket på hvordan og hvor lenge viruset overlever på ulike overflater.
– Men det finnes etter hvert en del studier om dette, sier seniorrådgiver Mette Fagernes i FHI. Hun jobber ved avdeling for resistens og infeksjonsforebygging.
Studier viser at viruset kan identifiseres på flater etter ganske mange dager. Mange av disse studiene er gjort på sykehus.
Der er forekomsten av virus langt høyere på de stedene hvor pasientene oppholder seg.
Mengden virus og tid spiller inn
Virus kan altså overleve i dagevis på overflater som papir, plast og glass.
– Men vi vet mindre om i hvilken grad det kan gi sykdom dersom man skulle berøre disse flatene, skriver hun i en epost til forskning.no.
I så fall må man først få viruset i kontakt med slimhinnene i øyne, munn eller nese som er inngangsportene til kroppen, forklarer hun.
Selv om studier viser at viruset kan overleve en stund på overflater, antas det at indirekte kontaktsmitte har en relativt beskjeden betydning for smitte av covid-19, forklarer hun.
Så lenge kan SARS-CoV-2-virus overleve på ulike overflater
Jo lengre tid det tar fra overflaten er forurenset til du tar på den, jo mindre er smitterisikoen.
Å åpne opp en pakke som er pakket inn av noen som er smittet med covid-19 medfører trolig svært liten risiko for selv å bli smittet, konkluderer hun.
Det er altså liten grunn til bekymring.
Må ta på sekret og så berøre øyne, munn eller nese
Annonse
Mange uheldige omstendigheter må nemlig til samtidig for at viruset skal smitte via indirekte kontaktsmitte.
For at en syk skal forurense en overflate, må den syke ha tatt på overflaten rett etter å ha berørt nesen eller sekret fra munnen. For eksempel hostet i hendene.
Eller ved at dråper fra nese eller munn har landet direkte på gjenstanden ved prating, hosting eller nysing.
Risikoen er størst dersom du tar på en overflate som nylig er forurenset av en som er syk, og du rett etter berører nesen, munnen eller øyeslimhinnene dine, forklarer hun.
Håndhygiene viktig
Det er derfor viktig å ikke ta seg i ansiktet med urene hender, spesielt når du har tatt på gjenstander i områder mange ferdes.
– Selv om indirekte kontaktsmitte er av mindre betydning enn inhalasjonssmitte for spredning av covid-19, betyr ikke det at indirekte kontaktsmitte er uten betydning, tilføyer Fagernes.
I tiden vi er inne i nå, er håndhygiene fortsatt et viktig smitteforebyggende tiltak. Både mot covid-19, men også ved andre for å hindre andre smittsomme sykdommer som omgangssyke og influensa, understreker hun.
– I helsevesenet har man pasienter som er svært mottakelig for sykdom og derfor er det ekstra krav til renhet.