Amming gir babyen beskyttelse mot flere infeksjoner som mor selv har vært utsatt for.

Vaksinerte mødre har antistoffer mot koronaviruset i brystmelka i opptil seks måneder

Men det er ikke sikkert antistoffene faktisk beskytter babyen mot covid-19.

Flere små studier har vist at mor har antistoffer i melka rett etter de har tatt koronavaksine. Men inntil nå har ikke forskere undersøkt hvor lenge det varer.

Nå viser en ny undersøkelse at det varer i minst seks måneder etter vaksinen. I hvert fall for flertallet av mødrene.

Likevel gjenstår det fortsatt flere spørsmål om hvor god beskyttelse mødre gir til barna sine.

Flertallet fikk vaksinen etter de hadde født

I underkant av 30 kvinner var med i den nye studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Pediatrics. Det er altså snakk om en liten studie.

Mødrene leverte inn prøver av brystmelk en, tre og seks måneder etter de hadde tatt vaksinen. Alle unntatt tre hadde allerede født barnet før de ble vaksinert.

Alle mødrene hadde fått en mRNA-vaksine.

Etter tre måneder hadde nesten alle antistoffer mot koronaviruset SARS-CoV-2 i brystmelken. To tredeler hadde det etter seks måneder.

− Støtter den eksisterende anbefalingen

Maria Christine Magnus ved Folkehelseinstituttet har selv forsket på gravide som får covid-19 under svangerskapet. Hun synes den nye studien er interessant.

− Ettersom gravide har en økt risiko for alvorlig sykdom dersom de blir smittet av SARS-CoV-2, og det ser ut som at antistoffer kan overføres fra mor til barn både i fosterlivet og gjennom brystmelk gjennom fødsel, så støtter dette de eksisterende anbefalingen om at gravide bør vaksinere seg mot SARS-CoV-2, skriver Magnus i en e-post til forskning.no.

Samtidig påpeker hun at studien er for liten til at vi kan slå fast at resultatene gjelder for alle gravide.

Det er kjent fra før pandemien at antistoffer kan også overføres fra mor til barn under graviditeten. Derfor bør også barn som ikke blir ammet undersøkes for antistoffer mot koronaviruset, mener Maria Christine Magnus ved Folkehelseinstituttet.

Antistoffer i babyers avføring

Forskerne bak den nye studien mangler også et viktig mål. De har nemlig ikke undersøkt om babyene faktisk har antistoffer i blodet.

Så om barna faktisk får immunitet fra mor, er for tidlig å si.

En annen liten studie gir noen svar. Forskere ved University of Massachusetts Amherst undersøkte nemlig avføringen til babyene til 30 vaksinerte mødre.

De fleste hadde antistoffer i avføringen.

Vet ikke hvor lenge effekten varer

Dette er et viktig funn fordi det viser at antistoffene faktisk blir overført til babyen via brystmelka, sier en av forskerne bak studien, Vignesh Narayanaswamy, i en pressemelding.

Samtidig er det verdt å merke seg tidsaspektet. Prøvene av babyenes avføring ble nemlig tatt bare noen få uker etter mødrene fikk vaksinen.

Mange gravide vil jo ha tatt siste vaksinedose flere måneder før fødsel. Så hvor lenge varer egentlig beskyttelsen som mor kan gi barna?

Det gjenstår å se.

Ikke alle antistoffene kunne stoppe viruset

Et annet viktig poeng er om antistoffene babyene får fra mor faktisk virker slik de skal. Altså at de klarer å beskytte barna mot covid-19.

Da må antistoffene ha evnen til å nøytralisere koronaviruset. I begge de nye studiene har forskerne undersøkt om de klarer nettopp det.

I brystmelka som ble samlet en, tre og seks måneder etter mor ble vaksinert, dalte tallene.

Etter en måned hadde de fleste effektive antistoffer i melka. Men etter seks måneder var det bare en av fire kvinner som fortsatt hadde antistoffer i melka som hadde evnen til å stoppe viruset.

Bare effektive antistoffer hos en av tre babyer

Så hva med avføringen til babyene fra den andre studien?

Selv om nesten alle babyene hadde antistoffer mot koronaviruset, var ikke dette hele sannheten.

Antistoffene hadde bare nøytraliserende effekt i avføringen til en av tre babyer.

Referanser

S.E. Perez med flere: Human Milk SARS-CoV-2 Antibodies up to 6 Months After Vaccination, Pediatrics januar 2022

V. Narayanaswamy med flere: Neutralizing Antibodies and Cytokines in Breast Milk After Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) mRNA Vaccination, Obstetrics & Gynecology februar 2022

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS