Annonse

Spør en forsker: Hvorfor vokser det ikke trær i havet?

Planter i havet og plantene på landjorda har mange likheter – og mange forskjeller. Det er for eksempel ingen trær i havet. Hvorfor ikke?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vokser ingen trær i havet, bare alger; og det vokser ingen alger på landjorda. (Foto: Colourbox)

Martin har vært ute og gått en tur langs sjøen. Han hadde skogen på den ene siden og havet på den andre.

Det fikk ham til å undre seg over hvorfor to verdener som er så tett på hverandre, likevel er så forskjellige. Derfor sendte han inn et spørsmål til Spør en forsker: Hvorfor vokser det ikke trær i havet?

Vi får svaret fra en vitenskapsmann som har vært med på å skrive en bok om plantene i havet. Peter Bondo Christensen er seniorforsker ved Aarhus Universitet og vet mye om hva som kreves for å være en plante i havet.

Stive stammer

Ifølge Christensen er problemet at trær har for stive stammer til å kunne klare seg i havet.

Forestill deg at du står ved den vestkysten av Jylland på dag med mye vind. Bølgene drønner inn fra havet med en voldsom kraft. Alle som har prøvd å «hoppe i bølgene» vet at vannets kraft er stor. Det er slett ikke mulig å stå oppreist når bølgen treffer oss.

Vi kan ta et skritt tilbake, men det kan ikke et tre. Derfor ville trærne ganske enkelt knekke hvis de vokste i havet.

– Planter på landjorda inneholder et stoff som heter lignin. Det gir trærne stive struktur slik at de kan stå oppreist. Plantene i havet kan «flyte» i vannmassene og trenger ikke slike strukturstoffer, forklarer Christensen.

Vann har større tetthet

Det er en spesifikk egenskap ved vann som gjør havet i stand til å brekke en trestamme. Vannets massetetthet er nemlig 800 ganger så stor som luftens. Det er også derfor vi mennesker mister fotfeste i bølgene, selv om vi klarer å holde oss oppreist i en storm på landjorda.

Makroalger – eller tang, som vi også kaller det – har utviklet stor fleksibilitet og en enorm trekkstyrke i stilkene sine. Det gjør at de ikke brekker eller blir revet midt over i bølgene. Dessuten har de utviklet et organ som holder dem solid fast på underlaget.

Ulikt næringsopptak

Og det er enda en forskjell mellom plantene i havet og planterne på land. Trær og andre planter på land tar opp næringsstoffer gjennom rotnettet sitt, mens plantene i havet tar opp næring gjennom bladene.

For trær på landjorda er det viktig at bladene er konstruert slik at de ikke taper vann, samtidig som de skal ta opp karbondioksid fra atmosfæren. I havet er det naturligvis ikke noe problem å miste vann. Derfor kan vannet trekke inn i bladene slik at de kan ta opp både næringsstoffer og karbondioksid.

– Man kan si at tilnærmingen til næring er svært forskjellig. For trær er næringsstoffer en ressurs som kan være vanskelig tilgjengelig, siden både trærne og den næringsholdige jorden er stasjonære. I havet beveger vannet seg hele tiden og transporterer næringsstoffene til plantene, sier Christensen.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Powered by Labrador CMS