Hvem styrer egentlig verden?

En av menneskenes favorittnevroser er å innbille seg selv at verden styres av skumle allianser mellom mektige mennesker med onde hensikter. Her er boka om alle konspirasjonsteoriene, og om gærningene som har pønsket dem ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Verden er ikke slik den ser ut. Du tror kanskje at regjeringa og demokratiet styrer landet? At Neil Armstrong har spasert på månen? Eller at menneskene er de eneste intelligente vesenene i solsystemet? Hvor godtroende går det an å bli!

Hysteriske historier

Det finnes plenty av mennesker som vet bedre. De kan avsløre at samfunnet styres av frimurere og onde reptiler i jødeham (eller var det omvendt?). Jorda besøkes også av diverse varianter av utenomjordiske, som er vekselvis gode eller onde, alt etter hvem som forteller.

Dessuten er ulven satt ut i de norske skogene for å avfolke bygda, AIDS er oppfunnet for å avfolke Afrika (og/eller homsebarene), og det er bare ljug at seks millioner jøder ble gassa i hjel under krigen.

Samlede teorier

Verden bugner av konspirasjonsteorier, og boka Konspiranoia presenterer en del av dem. Et godt knippe forfattere fra det norske skeptikermiljøet har lagt seg i selen for å gi folk flest et glimt av konspirasjonsteoretikernes dunkle hverdag.

I tillegg til en oversikt over de viktigste historiske teoriene, og en diskusjon om fenomenet generelt, finner man ni kapitler om like mange fantastiske virkelighetsoppfatninger. Forfatterne forteller hvordan hekser, frimurere, jøder, satanister og aliens blir stilt til ansvar for verdens vederstyggeligheter, mens myndighetene må ta sin del av skylda for å samarbeide med avskummet.

Vaksine mot

Konspirasjonsteorier er festlig stoff i all sin skrullethet, men midt i de komiske forklaringene på hvordan verden henger sammen gror redsel, fordommer og rasisme.

- Denne boka er ment som en vaksine mot konspirasjonsteorienes forførende spinn, skriver forfatterne. Konspirasjonsteorier kan være underholdende nok, men de var også viktige drivkrefter bak mange av det forrige århundrets mest barbariske utskeielser, som Stalins og Hitlers myrderier.

Boka har ett og annet å si om hvordan gamle skrekkhistorier gis nye kulisser og hovedpersoner, og nå resirkuleres i dagens samfunn. Og om hvorfor så mange velger å tro på fortellingene om en skummel og korrupt verden.

Konspiranoia - Konspirasjonsteorier fra 666 til WTC
Arnfinn Pettersen og Terje Emberland (Red)
Humanist forlag, 2003
344 sider
ISBN 82-90425-69-4

Lenker:

Humanist Forlag: Konspiranoia

Powered by Labrador CMS