Vil den virkelige William være så snill å reise seg!

William Shakespeare er verdens mest spilte dramatiker, men var det virkelig han som skrev disse verkene? Jon Ewos ungdomsbok gir forbausende mye informasjon om Shakespeare og tiden han levde i.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

23. april minnes vi William Shakespeare på hans dødsdag. Han er det mytiske forfatterikon som fremdeles er verdens mest spilte dramatiker. Likevel vet vi lite om mannen, og det er fremdeles en diskusjon om det virkelig var Shakespeare som skrev skuespillene.

Jon Ewos etter hvert fyldige forfatterskap rommer blant annet romaner, fag-, barne- og ungdomsbøker. Tidligere har han gitt ut “Brødrene Shakespeare” som en lek med teorier og fakta ?rundt Shakespeare-mytologien.

Nå har han kommet med ungdomsboken “Vil den virkelige William være så snill å reise seg!” med illustrasjoner av Bjørn Ousland. Boken sikter mot lesere fra 14 år og oppover.

Informasjon og diktning

Mesteparten av boken handler om det vi vet minst om, nemlig Shakespeares (1564-1616) liv. Der detaljene er ukjente, dikter Ewo videre. Stort sett fungerer det greit, og det gir stoffet mye mer liv.

Men kjenner man ikke emnet fra tidligere, er det kanskje ikke så lett å se hvor informasjonen slutter og diktningen begynner.

Boken virker grundig. Her finner du informasjon om Shakespeare så langt kunnskapen om ham rekker, men også om datidens England, London, Henrik VIII og dennes mange koner og mye mer.

Bloddryppende detaljer om datidens straffemetoder får man også, livfullt illustrert av Ousland. Illustrasjonene er ellers ganske flate og naivistiske, men de fungerer godt sammen med teksten. Bakgrunnsinformasjonen Ewo gir er lett tilgjengelig og absolutt interessant.

"Shakespeare ble etter hvert en holden mann. Her er huset hans i Stratford-on-Avon."
"Shakespeare ble etter hvert en holden mann. Her er huset hans i Stratford-on-Avon."

Ewo skaper også stemning med å begynne hvert kapittel med et sitat fra Shakespeare, enten fra sonettene eller fra et stykke, med full referanse på hvor det er å finne. Sitatene er på engelsk, noe som bidrar til en viss høytidelig motvekt i den ellers så ledig skrevne boka.

Sonetteformen

Om selve skuespillene og handlingen i dem finnes det ikke så mye, men det er det stoff som er lettest tilgjengelig gjennom andre kilder. Til gjengjeld beskriver Ewo Shakespeares sonetter, og hvordan rimformen på 14-linjers sonetter skal være.

Om Shakespeare virkelig skrev stykkene selv eller ei, det høres kanskje i første omgang litt rart og uinteressant ut. Men det er en velkjent og godt fundert diskusjon som startet allerede i 1805. For undertegnede blir den interessant etter hvert som jeg får vite mer.

Ewo lister opp og diskuterer de, foruten Shakespeare selv, mest populære kandidatene til å ha skrevet stykkene som bærer Shakespeares navn. Det er Francis Bacon, Jarlen av Oxford, Jarlen av Rutland og Christopher Marlowe.

"Den første som ble lansert som alternativ forfatter til de berømte skuespillene var Francis Bacon."
"Den første som ble lansert som alternativ forfatter til de berømte skuespillene var Francis Bacon."

Når Ewo først gjør dette, er det en uforståelig feil i en ellers så grundig bok at han kaller Christopher Marlowe (1564-1593) for ROBERT Marlowe. Marlowe er for øvrig en god kandidat. Han var jevngammel med Shakespeare, og ble angivelig drept før han fylte 30.

Marlowe huskes ennå i dag

Likevel var Marlowe allerede en anerkjent forfatter, og mer kjent da han levde enn Shakespeare selv var på den tiden. Shakespeare får faktisk sitt gjennombrudd først omtrent på den tiden Marlowe forsvinner. Marlowe skrev blant annet den første versjonen av Doktor Faustus.

Det er kommet frem så mange gode argumenter for at Marlowe likevel ikke ble drept, og at det kunne ha vært han som skrev Shakespeares verker, at her savner jeg faktisk litt fler detaljer.

I slutten av boken går Ewo inn på noen av stykkene, men dette er som sagt svært kortfattet. Han har også med en oversikt over skuespillenes navn og utgivelsesår, og litt trivia om Shakespeare og litt om filmer og litteratur knyttet til mannen.

Lesverdig bok

Boken er variert, lettlest og underholdende. Likevel er den grundig og full av informasjon. Den gir en fin inngang til Shakespeares liv og produksjon. Det er nok å hente også for voksne, uten at det ser for tungt ut for ungdom av den grunn.

William Shakespeares fødselsdag er ukjent, men han ble døpt 26. april 1564. Han døde 23. april 1616. Det er pussig nok samme dag som Cervantes, en annen av verdenslitteraturens største forfattere. Cervantes er forfatteren av Don Quijote, verdens første roman og av Bokklubbenes utvalgte forfattere kåret til tidenes skjønnlitterære verk.

Vil den virkelige William være så snill å reise seg!
Av Jon Ewo
Illustrasjoner av Bjørn Ousland
Omnipax, Oslo 2003
144 sider
ISBN: 8253025335

Powered by Labrador CMS