Ny sjimpanse

En femte underart av sjimpansen er oppdaget - rett under nesa på forskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes flere menneskeaper. I Asia finnes orangutanen og en rekke ulike gibboner. I Afrika finnes gorillaen (med underarter), sjimpansen og dvergsjmpansen.

Hittil har forskerne operert med fire underarter av sjimpansen. De har alle vært utstyrt med artsnavnet Pan troglodytes, med etterfølgende hhv verus, vellerosus, troglodytes og schweinfurthii. De to førstnevnte underartene lever i Vestafrika, de to siste i Sentralafrika, Pan troglodytes troglodytes ved vestkysten, den noe mindre schweifurthii, midt inne på kontinentet. Her finnes vi også den lille dveregsjimpansen, lenge regnet som en underart før den for noen år siden fikk status som egen art.

Nå viser en ny studie at det antagelig er fem underarter, skriver New Scientist.

Den siste underarten, Pan troglodytes marungensis var opprinnelig regnet som en del av den sentralafrikanske schweifurthii-stammen. Men nå har nye studier av dyrenes hodeskaller altså fått forskerne til å skille ut den sydlige delen av denne underarten som egen underart.

Marungensis er mindre enn den underarten den nå blir utskilt fra. Schweinfuthii har en gjennomsnittsvekt på mellom 50 og 60 kg. Marungensis veier i gjennomsnitt 30 til 35 kg.

Underarten Pan trogloddytes marungensis lever syd for schwweinfuthii og tett inntil den andre kjente sjimpansearten, dvergsjimpansen, eller bonoboen som noen foretrekker å kalle den.

Powered by Labrador CMS