160 millioner for å redde en illusjon?

Ingen vet om elfenbenspetten eksisterer, men amerikanske myndigheter er likevel villige til å betale store summer for å bevare fuglen. Skeptikere frykter at dette betyr mindre penger til å bevare andre truete fugler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske Fish and Wildlife Service (FWS) setter av 28 millioner dollar til en plan for å redde elfenbenspetten. Problemet er at det hersker sterk tvil om hvorvidt fuglen i det hele tatt eksisterer.

Kritikere er redd dette betyr 28 millioner dollar mindre til å bevare andre arter - som vi vet eksisterer og er i fare.

I 2005 holdt ornitologer og miljøvernere verden over på å gå av skaftet: The Ivory Billed Woodpecker, elfenbenspetten, Amerikas majestetiske, men utryddede hakkespett var observert i live i Arkansas! Og til og med filmet.

Elfenbenspetten ble sist sett i live i 1944, og hadde vært regnet som utdødd siden 1970-tallet. Dette var mildt sagt oppsiktsvekkende. Slike ting har riktignok skjedd før. På 1990-tallet dukket det opp en fugl i India som hadde vært ansett som utryddet i mer enn 100 år, og det samme har skjedd i mer utilgjengelige områder som Ny Guinea og Brasil.

Men at det skulle kunne skje i USA, var det få som hadde regnet med.

Formere opp bestanden

FWS var raskt på banen med å engasjere eksperter som skulle legge planer for å formere opp den antatt ørlille bestanden av elfenbenspetter som måtte ha overlevd - tross alle odds.

Etterhvert meldte det seg imidlertid en sterk skepsis: Verken observasjonen, de uklare videobildene eller lydopptakene holdt som bevis, mente skeptikerne.

For eksempel finnes det andre store hakkespetter i området, med fargetegninger som likner elfenbenspettens. Selv eksperter ville kunne ta feil.

Og siden den gang har ingen sett fuglen.

- Mye penger

Så hvor mye penger skal man sette inn på å bevare og redde den?

Nå har FWS lagt fram et forslag til bevaringsplan. I det 182 sider lange dokumentet trekker de fram behovet for å intensivere letingen etter fuglen. Idag utføres dette arbeidet av en relativt liten gruppe ornitologer og frivillige fugleelskere.

I tillegg vil de gjøre nærmere analyser av artens preferrerte leveområde, for på den måten å kunne legge forholdene maksimalt til rette for populasjonsvekst.

Dette, sammen med vakthold og liknende, adderer seg opp til 27,8 millioner dollar, fordelt over fem år.

I en tid med begrensede midler satt av til artsvern, er 28 millioner dollar til én fugl urimelig mye, mener for eksempel ornitologen Louis Bevier ved Colby College i Maine, ifølge Science:

- Vi utsetter andre fugler for risiko hvis vi satser en så stor andel av midlene på denne ene arten, som vi i tillegg ikke kan finne.

FWS er på sin side riktig optimistiske. Hvis alt går etter planen, står det i rapporten, vil arten kunne være tilbake for fullt i 2075.

Ikon

Denne saken er kanskje lettest å forstå, hvis vi tar med at elfenbenspetten har ikon-staus i naturvernkretser i USA.

Dermed er også saken et gjentak av et gammelt problem innen bevaringsarbeid. Karismatiske arter, som tiger, panda - og elfenbenspett - får oppmerksomhet og penger. Mindre kjente, men truete arter, må mer eller mindre seile sin egen sjø.

En slags dyreverdenens parallell til de sultende barn i Afrika, med andre ord. Tusener av barn sulter, lider, misbrukes og dør over hele verden - men verden gråter kun for de få utvalgte.

Powered by Labrador CMS