Nytt praktverk om dyr

-Artsmangfoldet er grunnlaget for alt - ALT, sa zoologiprofessor Nils Christian Stenseth med fyndig ettertanke da han introduserte bokverket Verdens dyreliv. -Og biologien kan ikke erstattes. Derfor må vi verne, ikke bare fordi dyr er pene. Og derfor er det viktig å spre kunnskap om dette mangfoldet.

Publisert

Dermed hadde professoren rettferdiggjort utgivelsen av enda et praktverk om dyr. Jeg bedøver mine grammatiske nerver, og tilføyer “kanskje det praktfulleste”.

Det er ingen mangel på strålende faktabøker. Forlagene har de siste årene utviklet en imponerende evne og teknologi til å presentere dette stoffet på en samtidig lekker og pedagogisk måte. Denne evnen har forfatterne og skaperne av Damms tobindsverk Verdens dyreliv utnyttet til det ytterste. Med både forfattere og konsulenter av topp nasjonal og internasjonal klasse, er det fristende å karakterisere Verdens dyreliv som faktabøkenes “state of the art”.

Nå må det i edruelighetens navn legges til at undertegnede er et lett bytte for selgere av bøker med bilder av dyr. Og at ovenforstående er basert på en flyktig gjennombladning.

Og - når jeg tenker enda bedre etter: Det mangler mye her. Når sant skal sier mangler det meste. Bare 2 000 av jordas mange millioner arter er avbildet. På den annen side, en komplett oversikt hadde kanskje blitt i tykkeste laget?