Berusede overskjenkes

Mange utesteder i Bergen og Trondheim gir blaffen i skjenkereglene og serverer alkohol til fulle folk, viser en rapport. NHO kaller rapporten useriøs.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten fra Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) viser at seks av sju svært berusede personer får servert alkohol, stikk i strid med alkoholloven. Mens den såkalte overskjenkingen har økt fra 63 til 84 prosent i Bergen fra 2003 til 2006, har overskjenkingen i Trondheim steget fra 74 til 82 prosent i samme periode.

- At bare 16 prosent i Bergen nektes alkohol når de er svært beruset, er dramatisk, sier Sirus-forsker Bergljot Baklien til Aftenposten. Sirus mener funnene også er representative for skjenkepraksisen i Oslo.

NHO Reiseliv som representerer restaurant- og utelivsbransjen, er imidlertid svært kritisk til metodene som er brukt. Innleide skuespillere har spilt beruset for å teste om fulle gjester fortsatt får servering.

- Det eneste denne studien beviser er jo at noen skuespillere som prøver å spille beruset, får kjøpt alkohol. Loven er jo ikke brutt i denne studien, ettersom disse provokatørene faktisk ikke har vært påvirket. Det er useriøst å si noe så bastant om overskjenking generelt basert på disse tallene, sier Hilde Charlotte Solheim i NHO Reiseliv til avisen. Hun understreker at NHO vil fortsette og styrke samarbeidet med politiet og kommunene når det gjelder skjenkekontroll. (NTB)

Powered by Labrador CMS