Irritasjon blir fort til større konflikter når vi må være så mye sammen.
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / Scanpix)
- Isolasjonen i disse koronatider treffer oss ulikt
PODKAST: Vi blir tvunget til å leve tettere på hverandre. Konflikter kan blusse opp til nye høyder. De som bor alene blir påtvunget en hverdag hvor den digitale verdenen bør få mer plass.
Catrin Sagen er psykolog og har spesialisert seg på emosjonfokusert parterapi. Hun er med i siste episoden av podkasten Barnløs på godt og vondt.
Sagen mener vi må få tak i det som ligger under en eventuell konflikt. Det kan være at irritasjonen du tar ut på partneren egentlig handler om en uro over å ikke bli sett, eller en utrygghet i forholdet.
Isolasjonen vi nå alle utsettes for vil ramme oss ulikt.
Selv om vi alle trenger den lille flokken og den utvidete flokken, så er det noen som opplever dette som en spenning. De kan føle det som en tid for økt felleskap mot en felles fiende, ifølge Sagen.
– Andre føler seg sårbare og maktesløse. Dette er ikke et bevisst valg, men forteller noe om vår genetiske arv, og hvilke opplevelser og erfaringer vi bærer med oss.
Sorter tankene- hvilke vonde følelser tilhører konflikten?
Til parene som har en utfordrende periode, anbefaler Sagen å sortere tankene. Skriv gjerne ned på et ark hva konflikten handler om og hvilke følelser den utløser. Andre bekymringer, som koronakrisen, kan også vekke vonde følelser. Ved å skille disse følelsene unngår vi at konflikten får skylden for alt.
– Dette er en tid med unntakstilstand og vi må rett og slett tåle hverandre mer. Vi trenger å kunne sette på bremsene tidligere for å unngå at lett irritasjon går over til noe annet. Dette er kanskje ikke tiden for å gå til bunns i alt, sier Sagen.
Hun anbefaler at vi lar noe ligge.
Hva med de som er alene?
Bor man alene og kanskje har sett for seg at vårsola skulle trekke folk mer ut og kanskje åpne opp for en date, kan tiden med isolasjon også føles utfordrende. Da gjelder det å åpne opp for den virtuelle verdenen, mener psykologen.
– Du kan opprettholde følelsen av samvær ved å invitere seg inn i ulike forum og ta initiativ til digitale møteplasser.
Selv benytter Sagen videokonsultasjoner ved parterapi om dagen. Studier som er gjort på videoterapi viser at det har like god effekt som tradisjonell terapi. Hun tenker seg at dette er overførbart til andre typer møter mellom mennesker også. Vi har dermed god nytte av å snakke med hverandre via en skjerm.
– Kanskje kan det komme noe godt ut av dette sosiale eksperimentet vi står overfor. Vi kan med fordel ta med oss lærdommen av å hjelpe hverandre i en vanskelig situasjon, og kanskje har vi vendt oss til å bli mer kontaktsøkende med folk vi ikke har snakket så mye med i det siste, sier Sagen.
Du kan høre mer i den siste episoden av podkasten Barnløs.