
Tre av fire jenter i Bangladesh giftes bort som barn
Det er skyhøy forekomst av barneekteskap i Bangladesh. Nesten 73 prosent av jentene er gift før de er 18 år gamle, viser en ny rapport.
I Pakistan og Indonesia er funnene også bekymringsfulle, ifølge rapporten «Getting the Evidence: Asia Child Marriage Initiative» fra Plan International og det britiske forskningsbyrået Coram International.
Rapporten avdekker høye tall for barneekteskap i Bangladesh, Pakistan og Indonesia, og er basert på kvalitative og kvantitative intervjuer med foreldre, landsbyledere og barn.
Fattigdom
En av de viktigste årsakene til barneekteskap er mangel på tilgang til utdanning, økonomiske muligheter og helsetjenester, særlig for jenter, sammen med alvorlig fattigdom og et svakt lovsystem.

– Med kunnskapen fra rapporten vil vi enda mer effektivt bekjempe barneekteskap. Jentene som gifter seg når de er voksne vil skape et bedre liv for seg og sin familie, sier generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan International Norge.
Øie understreker at kampen mot barneekteskap kan gi jentene større sjanse for å fullføre utdanningen samt lavere forekomst av barnedødelighet.
Holdningsarbeid
Rapporten omtaler seiglivede holdninger i deler av Bangladesh, Pakistan og Indonesia og ulik behandling av gutter og jenter, på tross av lovforbud mot barneekteskap. 90 prosent av de spurte mente ekteskap var viktig, og svært mange synes det er greit for jenter å gifte seg tidlig.
– Jentene blir viktige pådrivere for utvikling, og har større mulighet for å bryte fattigdomsspiralen, løsningen er utdanning av jentene, sier Øie.
Rapporten forteller også at det er menn som ønsker stor aldersforskjell for å ha kontroll og at de har et valg som jentene ikke har. Foreldre føler ansvar for at deres barn blir gift, og det er fortsatt mange som ikke vet at det er ulovlig med barneekteskap, mens andre trosser lovforbudet.