Annonse

Liten smarting i fåreklær

Nå nytter det ikke å smile søtt og spille dum lenger: Ettåringer har nemlig sunn fornuft, ifølge studie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: E. Téglás og L. Bonatti)

Det finnes ikke lenger noen unnskylding for å plassere tutekoppen sin så langt ut på bordkanten at den faller utfor. Svært små barn kan faktisk forutse avanserte fysiske hendelsesforløp, ifølge studien.

Et forskerteam fra Ungarn, Italia og Spania plasserte forsøksbabyer foran en dataskjerm der de fikk se et lite hendelsesforløp med fargerike figurer.

Babyene ble mer overrasket når hendelsforløpet virket ulogisk, selv om de ikke hadde noe direkte erfaringsgrunnlag å basere det ordløse resonnementet sitt på.

Overrasket måping

Forskerne målte hvor overrasket småtassene ble over hva som skjedde på skjermen, ved å ta tiden på hvor lenge de holdt blikket fast på den.

Hvis babyen stirret lenge på skjermen, tydet dette på at det de så stred mot forventningene deres.

Funnene tyder på at babyenes evne til å forutse hvordan objektene logisk sett skulle oppføre seg, basert på fysiske lover, allerede var ganske avansert, ifølge forskerne.

Hvem skal ut?

De alen lange fikk blant annet være tilskuere til videoer der fire objekter, hvorav tre av dem var like, danset rundt inne i en sirkelinnhegning med en åpning nederst.

Etter en kort tildekking av sirkelen, falt et av objektene ut av åpningen. Hvor lenge babyene hvilte blikket, ga forskerne en indikasjon på hva småtassene tenkte om hvilket som hadde falt ut. Var det logisk? Døm selv under.

(Video: E. Téglás og L. Bonatti)

Videoene varierte blant annet avstanden objektet som falt ut hadde hatt til åpningen før sirkelen ble tildekket, og hvor mange det var av samme type inni sirkelen. Begge faktorer ga signal om på hvor sannsynlig det var at nettopp dette objektet falt ut.

Mennesker utmerker seg, til forskjell fra mange andre dyr, som kløppere i å rasjonelt resonnere seg fram til hvordan hendelser vil forløpe, uten vi har noen direkte erfaring å hente kunnskap fra. Litt enkelt kan vi kalle dette sunn fornuft.

- I vår studie viser vi at denne resonnerings-egenskapen er overraskende rik, sterk og logisk selv blant barn som ikke engang har begynt å prate, skriver forskerne i sin artikkel om funnene i tidsskriftet Science.

Ikke helt uten grunnlag?

Men spedbarnets erfaring kan fremdeles spille en rolle for denne kapasiteten til å forutse fysikk-hendelser på denne måten. Ren resonnering krever blant annet abstrakt kunnskap om hvordan fysiske objekter beveger seg.

Selv om noe av denne relevante kunnskapen kan være medfødt, kan det kanskje også være ervervet gjennom at babyen har lært se mønstre i hvordan ting beveger seg, skriver forskerne.

Kilde:

E. Téglás m.fl., Pure Reasoning in 12-Month-Old Infants as Probabilistic Inference, Science, Årgang 332, 27.mai 2011(sammendrag)

Powered by Labrador CMS