Programmert til å våkne seint?

Det er ikke sikkert at poden er lat, bare fordi han tilbringer formiddagen under dyna. Ungdomstida kan ha skylda.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Puberteten er over i 16-17-årsalderen når knoklene stopper å vokse, men når slutter man egentlig å være ungdom? Overgangen fra ungdom til voksen har vært temmelig uklar, men nå mener forskere fra Universitetet i München at de har funnet et klart skille mellom stadiene: Søvnmønsteret.

Ny forskning tyder nemlig på at unge mennesker våkner senere jo eldre de blir, helt til de bikker 20. Da snur søvnvanene brått, og kryper tilbake mot morgenfuglmønster, melder Nature.

Det store spørsmålet er selvsagt hvorvidt ungdommene sover utpå fordi de holder seg våkne halve natta, eller om de er våkne halve natta fordi de sover utpå, påpeker forskerteamet bak undersøkelsen. Selv mener de den særpregede utviklinga i søvnmønstrene peker mot en biologisk forklaring.

Stor undersøkelse

Den nye kunnskapen om menneskenes søvnvaner dukket opp etter en undersøkelse av 25 000 tyskere og sveitsere mellom åtte og 90 år. Disse hadde svart på en rekke spørsmål om tidspunktene for både innsovning og oppvåkning på dager der de ikke hadde noen plikter.

Ut fra svarene regnet forskerne seg fram til et slags midtpunkt, altså tidspunktet midt mellom innsovning og oppvåkning, for hver person. Denne verdien sammenlignet de med alderen.

Og resultatet var altså at barn så ut til å våkne stadig seinere om morgenen etter hvert som de ble eldre. Rundt 20-årsalderen ble det imidlertid slutt på moroa. Da snudde utviklinga, og menneskene begynte å våkne tidligere og tidligere.

Kanskje dette skiftet i søvnen markerer slutten på ungdommen? spør Till Roenneberg fra Universitetet i München, som påpeker at resultatene også gjenspeiler at jenter utvikler seg litt fortere enn gutter. Jentene hadde en gjennomsnittlig søvnsnu rundt 19,5 år, mens gutta drøyde til 20,9.

Høna eller egget?

Men er det egentlig så rart at små barn våkner tidlig, sammenlignet med ungdom som ikke blir stappet i seng klokka sju om ettermiddagen? Og er det ikke litt suspekt at den store snuen i søvnmønsteret sammenfaller med et tidspunkt da mange går ut i jobb?

- For noen år siden hadde vi en liten studie blant studenter i 20-åra og ansatte her ved universitetet, sier søvnekspert Eli Sørensen ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

- Vi forsøkte å finne et slikt vendepunkt. Blant studentene fant vi ingenting, men med en gang vi sammenliknet studentene med de ansatte, sa det bang! Vi konkluderte med at søvnmønsteret hadde mer å gjøre med om du var i jobb eller ei, enn med alder.

Roenneberg lar seg imidlertid ikke helt overbevise av argumenter om at ungdommen våkner seint fordi de rangler rundt på diskotek hele natta. Mønstrene var nemlig de samme i dalstrøka i Sør-Tyrol, der det er temmelig langt mellom nattklubbene, opplyser han til Science.

Vi i forskning.no har også stor tro på at et skifte mot tidlig oppvåkning er et tegn på at ungdommen er over. Det bestemte vi oss for allerede på morgenmøtet klokka 14.00.

Referanse:

Roenneberg T., et al., A marker for the end of adolescence, Current Biology, Vol 14, p 1038 - 1039 , 29. desember 2004.

Lenker:

Nature: Early sleep marks the end of adolescence
Science: Wake Me When It’s Over
Dagbladet: Våkner når de blir 20

Powered by Labrador CMS