- Studentene straffes dobbelt

I årets statsbudsjett foreslår Regjeringen at bare studenter som står til eksamen skal få studiestipend. Dette gir et kutt i studiefinansieringen på 133 millioner kroner. Studentenes landsforbund (StL) protesterer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Regjeringens forslag om å gjøre hele stipendet avhengig av at man består eksamen blir en dobbeltstraff for dem som stryker. Økt studielån som følge av lengre studietid er straff nok, mener leder i StL, Anne Marte Klubbenes.

Hun frykter dette vil føre til økte sosiale skiller i rekrutteringen til høyere utdanning, og gjøre det mindre attraktivt å studere.

- Tar penger fra de svakeste

- Av hensyn til det samlede budsjettopplegget foreslår Regjeringen at hele utdanningsstipendet på 40 prosent av støttebeløpet blir utbetalt som lån og gjort om til stipend når utdanningen er gjennomført. For studenter som gjennomfører studiet på normert tid, fører ikke opplegget til noen endring i forhold til dagens støtte, står det i pressemeldingen fra Utdannings- og forskningsdepartementet.

- Forslaget innebærer økt lånebyrde for studentene som ikke består eksamen, og kan føre til at mange vegrer seg fra å studere, sier Klubbenes i en pressemelding.

Hun sier det er skremmende at Regjeringen tar penger fra de svakeste studentene for å dekke inn andre utgifter.

Klubbenes mener også at det er merkelig at Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet velger å utvide en studiefinansieringsform som både Høyre og de andre regjeringspartiene sa ville “føre til store sosiale skjevheter” når de kommenterte innføringen av modellen i forbindelse med Kvalitetsreformen, ved behandlingen av statsbudsjettet for 2002.

Konverteringsordning

I den nåværende studiefinansieringsordningen gis utdanningsstipendet som 40 prosent av studiestøtten, men bare 25 prosent utbetales ved studiestart. De siste 15 prosentene blir gitt avhengig av gjennomført utdanning, og gjøres om fra allerede tildelt lån til stipend.

Dette kalles derfor en konverteringsordning. Konverteringsordningen ble først foreslått av Arbeiderparti-regjeringen som måtte gå av i 2001.

Clemet foreslo senere høsten 2001 i statsbudsjettet å innføre en stipendandel på 30 prosent uten konvertering. Hun hevdet dette ville være bedre for studentene enn 40 prosent stipend der en del av stipendet var avhengig av at studenten bestod eksamen.

Clemets forslag ble avvist av opposisjonen på Stortinget, som i tråd med studentorganisasjonenes krav valgte å innføre 40 prosent stipendandel der en del av stipendet er avhengig av bestått eksamen.

Ti prosent stryk?

Nå skal altså hele stipendet komme inn under denne konverteringsordningen. Beregningen fra Regjeringen er at ti prosent av studentene skal stryke. Klubbenes i StL mener imidlertid at det er risikabelt å utvide modellen uten at man vet hvordan dette påvirker studentene.

- Denne ordningen har kun har vært prøvd ut i ett år, og siden det har vært betydelige problemer med å få universitetene og høgskolene til å rapportere inn hvor mange som påvirkes av ordningen, er det hasardiøst av Clemet å utvide konverteringsordningen allerede nå, mener Klubbenes.

Lenker:

UFD: Pressemelding
UFD: Om den nåværende studiefinansieringsordningen
Studentenes Landsforbund: Dobbeltstraffer studentene - kutter 133 millioner

Powered by Labrador CMS