Blant svenske barn og unge, hadde jentene dårligst erfaring med seksuelle bilder og meldinger. (Illustrasjonsfoto: banu sevim / Shutterstock / NTB scanpix)

Unge jenter opplever sex-meldinger mer negativt enn gutter gjør

Det tyder en studie blant svenske ungdomsskoleelever på. – Veldig nedslående, sier en av forskerne.

At barn og ungdom sender hverandre seksuelt ladede meldinger og bilder, såkalt sexting, er ikke noe nytt. I fjor gikk « Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik ut i TV 2 og slo alarm om mindreårige som sender nakenbilder av seg selv.

Litt færre enn 15 prosent av de mellom 12 og 16 år som svenske forskere spurte i en ny studie, sa at de hadde sendt slike meldinger eller bilder til andre. Over 30 prosent hadde fått. Jo eldre de var, jo større var sjansen for at de hadde sextet.

Ifølge forskerne er det forskjellene mellom jenter og gutter som er tydeligst i studien. Jentene får oftere enn guttene seksuelle meldinger og bilder fra fremmede. De føler seg også mer presset til å være med på det, ifølge en pressemelding fra Göteborgs universitet.

Mens guttene som hadde mye erfaring med sexting ofte opplevde det som noe positivt, var det ikke slik for jentene.

– At både jenter og gutter sexter vet vi fra før, men at jenters opplevelse av dette er så mye mer negativ enn guttenes er veldig nedslående, sier Carolina Lunde som har ledet studien.

Både gutter og jenter kan føle seg presset

– Det er tydelig at vilkårene for jenter og gutter fremdeles er forskjellige, og dermed er muligheten til å utforske seksualiteten sin på nettet også det, sier hun.

Samtidig synes hun det er viktig å si at det ikke bare er jenter som er ukomfortable med sexmeldinger.

– Vi skal ikke glemme at en betydelig andel av guttene også har negative erfaringer eller føler at de blir presset. Det er noe vi sjelden hører om, sier Lunde.

I 2016 kom det en studie der ungdommer mellom 14 og 17 år fra flere europeiske land var med, blant annet Norge. Den viste nettopp at både gutter og jenter hadde negative erfaringer med sexting.

Jentene i England og Norge var de som hadde mest negative erfaringer med å utveksle seksuelle meldinger og bilder.

Sammenheng mellom sexting og vold i forholdet

En annen studie blant nær 1000 norske ungdommer mellom 14 og 17 år tydet på at de som sender tekst- og bildemeldinger med seksuelt innhold, oftere er utsatt for vold i kjæresteforhold sammenlignet med de som ikke sender slike meldinger.

Forskerne så dessuten at digitale medier brukes for å kontrollere kjærester.

Per Moum Hellevik forsker blant annet på vold og aggresjon gjennom digitale medier. (Foto: NKVTS)

En av forskerne bak den norske studien er Per Moum Hellevik. Han er doktorgradsstipendiat ved Norsk kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Hellevik er ikke overrasket over resultatene i den nye svenske studien.

En av årsakene til at jenter oftere enn gutter rapporterer negative konsekvenser kan være på grunn av at det nok er større risiko for at jentenes nakenbilder spres ut på nett og innad i deres sosiale nettverk, skriver han i en e-post til forskning.no.

– Andre studier har sett at gutter ofte sender nakenbilde uoppfordret og på den måten legger press på jentene til at de skal sende bilde tilbake.

Det innebærer antakelig en mindre risiko for guttene å sende nakenbilder fordi det er mindre sannsynlig at de sprer seg på nettet, tror Hellevik, men understreker at han ikke har spesifikke tall på hvor mange nakenbilder som deles av jenter sammenlignet med gutter.

– Samtidig henger det sannsynligvis med en del gamle kjønnsforståelser her, der jenter fort anses som «slutty» eller «horete» hvis de sender bilder mens gutter slipper unna dette stempelet. Men, som det også poengteres i den svenske artikkelen, gutter er ikke totalt fristilt fra alt av negative konsekvenser og for noen er dette like vanskelig som for jentene.

Barn av sitt samfunn?

Undersøkelsen Barn og medier 2018, som er gjort på oppdrag fra Medietilsynet, viser at stadig flere av barna bruker sosiale medier. Særlig har det økt blant de fra 9–11. Rundt halvparten av disse svarte i 2014 og 2016 at de ikke brukte sosiale medier, mot kun én av ti i 2018, ifølge undersøkelsen.

At flørting og seksualitet utøves digitalt, er ikke så rart, mener Hellevik. Digitale medier er nå ofte en del av alle faser i et kjærlighetsforhold, fra begynnelse til slutt.

– Vi lever samtidig i en kultur som er besatt av kropp og nakenhet. Kardashians er jo USAs nye monarki, et monarki bygd på en sex-video, store rumper og pupper.

– Svært mange av de populære bloggerne poster bilder av seg selv i bikini, med sine nyopererte silikonpupper og topptrente rumper. Ungdom lærer i dag at kropp og seksualitet er noe som skal vises og deles. Samtidig kommer mange i en voldsom klinsj når bilder og videoer kommer på avveie.

Referanser:

J. Burén, C. Lunde: Sexting among adolescents: A nuanced and gendered online challenge for young people. Computers of Human Behavior, august 2018. Sammendrag.

P. Hellevik, C. Øverlien: Teenage intimate partner violence: Factors associated with victimization among Norwegian youths. Scandinavian Journal of Public Health, juli 2016. Sammendrag fra NKVTS. Sammendrag i studien.

C. Øverlien mfl: Pornography, sexual coersion and abuse, and sexting in Young people's intimate relationships: A European study. Journal of Interpersonal Violence, mars 2016. Sammendrag fra NKVTS. Sammendrag fra studien.

Powered by Labrador CMS