Helse i søstre

Det er veldig fint både med en bror og en søster, men søstre virker som en litt sterkere buffer mot depresjon, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Statistiske analyser peker mot at søstre verner 10-14-årige søsken mot å føle seg eksempelvis engstelige, ensomme og uelsket.
 
Det spiller ingen vesentlig rolle om søsteren er yngre eller eldre, eller om aldersforskjellen mellom søsknene er stor, heter det i et presseskriv fra Brigham Young University, USA.

Brødre har naturlig nok også positiv betydning. Resultatene viser at søsken av begge kjønn faktisk fremmer medmenneskelige holdninger i enda større grad enn foreldrene.

Både brødre og søstre oppmuntrer til positiv atferd som gode gjerninger, å hjelpe en nabo eller ta seg litt ekstra av et annet barn på skolen.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Family Psychology.

Tar en omsorgsrolle

Forklaringen som serveres på søster-effekten mot depresjon, lyder muligens ikke veldig overraskende:

- Grunnen kan være at jenter er flinkere til å snakke om problemer, og at det er større sannsynlighet for at de tar en omsorgsrolle, sier professor Laura Padilla-Walker ved Brigham Young University, til USA Today.

- For foreldre som har små barm er budskapet at de bør oppmuntre barn slik at de utvikler søskenkjærlighheten seg imellom. Når de blir ungdommer, vil denne fungere som en stor beskyttende faktor, mener Padilla-Walker i en pressmelding.

Studien inkluderer 395 familier med minst to barn, der i hvert fall den ene var i alderen 10-14 år.

Les mer: 

USA Today: Having a sister can be good for your emotional health

CNN Health: Call your sister - Siblings counter depression

Powered by Labrador CMS