Trøstens ord om spedbarnsgråt

Mye hyl og skrik, sier du? Ifølge dansk-britisk studie gir mer trøst mindre skriking hos spedbarn - i det minste i de aller første leveukene.

Publisert

Spedbarn som ikke trøstes når de skriker, skriker enda mer i sine første uker enn barn som får mer trøst, skriver nettutgaven til Tidsskrift for Den norske lægeforening.

I studien, publisert i tidsskriftet Pediatrics, hevder forskerne at stadig flere foreldre i Vesten får råd om å stelle barna etter “skjemametoden”.

Den innebærer at babyen stelles, får mat og kos til faste tider, og at spedbarnet ikke tas opp fordi det skriker. I den andre enden befinner de seg som gir stell og oppmerksomhet på barnets premisser.

Tre grupper - varierende nærkontakt

Forskerne har i sin studie sammenliknet tre utvalgte grupper foreldre og spedbarn i London og København, for å finne ut hvilken metode som fungerer best.

Foreldrene i en av gruppene, kalt “nærkontaktgruppen”, ga barnet ekstra mye kos og oppmerksomhet.

Foreldrene fra London hadde halvparten så mye kroppskontakt med barnet som foreldrene i “nærkontaktgruppen”. Gruppen København-foreldre lå midt mellom de to andre.

Men så gråter de mer etterhvert…

Det viste seg at babyene til London-foreldrene i snitt skrek 50 prosent mer per døgn enn barna i de to andre gruppene ved to og fem ukers alder, skriver Tidsskriftet.

Men; etter en stund gråt ikke de som fikk mest oppmerksomhet og kos noe mindre om natten: De våknet og gråt faktisk mer enn de andre, etter at de nådde en alder av 12 uker.

København-barna gråt for øvrig like mye i døgnet som barna i “nærkontaktgruppen”, men de våknet og gråt sjeldnere om natten når de var 12 uker gamle.

Utrøstelig spedbarnsgråt, som kolikkgråt, var ifølge Tidsskriftet like utbredt.

Les mer:

Tidsskrift for Den norske lægeforening: Barn som trøstes skriker mindre.