Det kan være vanskelig å vite når vi bør introdusere småbarna med forskjellig type mat.
For ikke veldig lenge siden skulle man helst vente med mat som peanøtter, melk, egg og hvete fordi det var en fare for at barna kunne bli allergiske.
Nå har ting begynt å endre seg.
I blant annet USA anbefaler de nå å gi fire måneder gamle babyer mat som inneholder peanøtter for å unngå allergi.
Likevel anbefaler Helsedirektoratet fremdeles først og fremst pupp til barnet er seks måneder i de norske retningslinjene for spedbarnsnæring.
Nå har norske og svenske forskere undersøkt tidlig introduksjon av matvarer med allergener i en ny studie publisert i tidsskriftet The Lancet.
Det viser seg at barn som får prøvesmake peanøtter, egg, melk og hvete, har lavere risiko for å utvikle allergier.
Tidligere forskning på matallergier
Resultatene i den nye studien viser at barn som fikk tidlige smaksprøver, i snitt hadde 1,1 prosent sjanse for å få matallergi som treåringer.
De som ikke fikk smaksprøver, hadde 2,6 prosent sjanse for å få matallergi.
Matallergier kan variere fra milde til akutte, livstruende allergiske reaksjoner og rammer rundt 5 til 8 prosent av alle barn, ifølge Norges Astma og- Allergiforbund.
Tidligere studier har antydet at det å introdusere allergifremkallende matvarer kan redusere risikoen for matallergi hos barn som allerede har økt risiko for å få allergier.
Men det har ikke vært bevis for at det også ville ha effekt blant barn generelt, skriver forskerne bak studien i en pressemelding.
Studien er gjennomført i samarbeid mellom Karolinska Institutet og Universitetet i Oslo, Karolinska i Stockholm, Oslo universitetssykehus og Østfold sykehus i Norge.
Studien ble først omtalt av Dagladet.no (krever abonnement).
Noen fikk behandling også for atopisk eksem
Studien inkluderte 2.397 barn fra Norge og Sverige som ble trukket ut til å delta i en av fire behandlingsgrupper fra de var tre måneder gamle.
Den første gruppen ble introdusert for smaksprøver av peanøttsmør, melk, hvete eller kokte egg.
Den andre gruppen ble introdusert for maten i tillegg til en mykgjørende hudbehandling, mot atopisk eksem.
Den tredje gruppen fikk bare hudbehandlingen, ingen smaksprøver.
Den fjerde gruppen med barn fikk ingen spesifikk behandling. Denne gruppen er det som blir kalt kontrollgruppen.
Foreldrene til barna i de to siste gruppene ble bedt om å følge de nasjonale retningslinjene for introduksjon av mat.
Størst effekt på peanøttallergi
Smaksprøvene med peanøtter hadde størst effekt på allergier, viser det seg.
De som fikk smake peanøtter tidlig, hadde bare 0,7 prosent sjanse for å få peanøttallergi før fylte tre år.
Blant barna i kontrollgruppen – de som ikke fikk smaksprøver – var sjansen 2 prosent.
– Det er en betydelig beskyttende effekt, sier Björn Nordlund, forsker ved Karolinska Institutet i pressemeldingen.
– Tidlig introduksjon reduserte klart risikoen for peanøttallergi; en allergi du bærer med deg hele livet, med fare for alvorlige allergiske reaksjoner og en bekymring som ofte går ut over livskvaliteten, sier Nordlund.
Er det risikabelt å anbefale små barn å spise peanøtter?
Peanøttallergi kan være alvorlig. Halsen hovner opp og man får vansker med å puste – en peanøtt kan være livsfarlig for et barn som er allergisk.
Er det egentlig trygt å be foreldre om gi nettopp peanøtter til spedbarn?
I løpet av studien, observerte forskerne ingen sikkerhetsmessige problemer eller alvorlige allergiske reaksjoner på grunn av tidlig introduksjon av mat.
– For sikkerhets skyld introduserte vi peanøtter under et besøk på klinikken i en alder av tre måneder, men det virket ikke nødvendig. Vi så ingen barn som reagerte allergisk på den første smaksprøven med peanøtt, så det virker like trygt å gi som andre matvarer i studien, sier Nordlund i pressemeldingen.
Viktig å forebygge
Barnelege Bente Kvenshagen mener at å introdusere allergifremkallende mat til barn fra tre til fire måneders alder, kan forebygge allergier.
– Noe av det viktigste vi kan gjøre i denne delen av medisinen er å forebygge. Jeg sier til alle mine pasienter at de burde begynne å introdusere allergifremkallende mat ved cirka fire måneders alder. Alle mine barnebarn som er allergiutsatte har også blitt introdusert til dette, sier Kvenshagen til Dagbladet.no.
Hun mener det ikke er noen risiko ved å innføre allergifremkallende mat til spedbarn i de mengdene som er anbefalt i studien.
Og ifølge henne vil man alltid se en reaksjon – i form av utslett i ansikt og rundt munnen – før det eventuelt blir mer alvorlig.
Start med små biter
Foreldrene til barna i studien ble bedt om å starte i det små:
Barna ble først introdusert til peanøtter, deretter kumelk uken etter, etterfulgt av hvetegrøt og egg.
Foreldrene ble bedt om å la barnet smake minst fire dager i uken som et supplement til brystmelk eller morsmelkerstatning.
Det var snakk om bitte små porsjoner, for eksempel at barnet fikk suge på en finger med peanøttsmør eller smake litt på en teskje.
Etter seks måneders alder ble foreldrene oppfordret til å fortsette å gi de fire matvarene som en del av kostholdet.
Mye rart om allergier
Det kan være mye misvisende informasjon om allergier hos barn.
En studie fra 2017 viser for eksempel at bare ett av ti barn med matallergi, faktisk var allergiske.
Og i en studie fra 2019 var bare halvparten av de som trodde de hadde matallergi, virkelig rammet.
Allerede i 2015 kom forskere fram til at det å spise peanøtter forebygger peanøttallergi. De fant ut at Små barn som fikk peanøtter, hadde hele 80 prosent lavere sjanse for å utvikle allergi enn barn som ble holdt helt unna peanøttene.
Nå bekrefter altså den nye studien at tidlig introduksjon av blant annet peanøtter har en beskyttende effekt mot peanøttallergi.
------
Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no
Referanse:
Håvard Ove Skjerven m.fl: Early food intervention and skin emollients to prevent food allergy in young children (PreventADALL): a factorial, multicentre, cluster-randomised trial. The Lancet. 25. Juni. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)00687-0
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?