Engstelige og impulsive barn får mye søtt

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere fra Folkehelseinstituttet har undersøkte om temperamentet til småbarn henger sammen med inntaket av søte drikker, søte matvarer og frukt og grønnsaker.

Nesten 7000 mødre i Den norske mor og barn undersøkelsen svarte på spørreskjemaer om barnas spisevaner og temperament da barna var henholdsvis 18 måneder, tre år og syv år gamle.

Da barna var 18 måneder gamle, ble de vurdert i forhold til tre temperamentstrekk: engstelighet, impulsivitet og utadvendthet.

Forskerne fant at både engstelige og impulsive barn inntok mer søt mat og drikke. De utadvendte barna spiste derimot mer frukt og grønnsaker.

Forskerne var overrasket over at tidlige temperamentstrekk fortsatte å ha betydning for barnas spisevaner når de begynte på skolen.

De mener foreldrene har noe av ansvaret for høye inntak av søtt.

Det kan være fristende å gi søtsaker for å roe impulsive barn i stressende situasjoner eller for å trøste engstelige og ulykkelig barn. Dette kan være med på å skape eller forsterke en preferanse for søt mat hos disse barna.

Powered by Labrador CMS