Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det viser ny studie fra forskere i Bergen og University of California, Berkeley.
Flere enn 10 000 ungdommer i Hordaland i alderen 16-18 år inngår i analysene.
Dette skal være den første befolkningsstudien som undersøker sammenhengen mellom depresjon og søvnplager i denne aldersgruppen.
- Vi viser at jo mindre unge sover som følge av søvnvansker, jo høyere er risikoen for å bli deprimert, sier psykolog og søvnforsker Børge Sivertsen, til forskning.no.
Han er leder for ved Avdeling for samfunn og psykisk helse ved Folkehelseinstituttet (FHI) i Bergen.
For unge med søvnvansker som sover mindre enn seks timer, er risikoen enda større for å bli rammet av depresjon. I denne gruppen var risikoen hele åtte ganger høyere.
Både søvnproblemer og depresjon er utbredt blant ungdom. Mens 5-10 prosent av den generelle befolkningen har depresjon, er andelen høyere blant ungdom.
Mindre enn fem timer
Forskerne viser også at sammenhengen går begge veier.
Insomni - søvnløshet - er tre til fire ganger vanligere blant deprimerte, enn blant ungdom som ser lysere på tilværelsen, ifølge studien.
- Flertallet av ungdommene som føler seg deprimerte, sover mindre enn fem timer. Det er alt for lite søvn, sier Sivertsen.
- Selv om disse dataene er basert en tversnittsundersøkelse, har vi tidligere vist at begge tilstandene er en selvstendig risikofaktor for hverandre, og effekten er like stor begge veier, legger han til.
I en tverrsnittstudie samler forskere informasjon om en definert gruppe på et gitt tidspunkt.
Denne metoden kan både si noe om forekomst og sammenhenger, men ikke gi noen sikre svar om direkte årsaksforhold.
Alvorlig
Deprimerte hadde lengre innsovningstid og mer våkentid om natten, og kortere søvnlengde samlet sett:
Både guttene og jentene som er deprimerte sover 1-1,5 time mindre per natt enn de som ikke har tegn på depresjon.
Annonse
- Deprimerte får dermed et mye større søvnunderskudd, faktisk blir det 3 timer per natt, noe som er ekstremt mye for ungdom på 16-18 år.
- Dette er alvorlig, på lengre sikt øker risikoen både for å falle ut av arbeidslivet, og for sykdom som smertetilstander og hjerteproblemer, påpeker Sivertsen.
De som kalles deprimerte i denne studien har ikke fått diagnosen depresjon, men har mange av de typiske symptomene på å være deprimert, forklarer han.
Studien er et samarbeid mellom forskere fra RKBU Vest - Uni Helse, Folkehelseinstituttet og University of California, Berkeley.
- Burde lagt seg klokka 22
Tidligere har Sivertsen, og kolleger ved Universitetet i Bergen og Uni Helse, brukt samme data til å finne at spriket mellom søvntid og egenopplevd søvnbehov er stort i norske tenåringers hverdag.
16-18 åringer sover i gjennomsnitt nå bare 6 timer og 25 minutter på ukedager, ifølge denne studien, som ble publisert i Journal of Sleep Research tidligere i år.
Selv mener ungdommene at de bør sove to timer mer hver natt. At søvnen blir knapp på ukedagene bidrar til at de forskyver døgnrytmen kraftig i helgene: med opptil 4,5 timer.
For å oppnå anbefalt søvnlengde for ungdom, som er 8-9 timer, burde de lagt seg klokka ti om kvelden, påpekte forskerne.
Referanse:
Annonse
Børge Sivertsen, Allison G. Harvey, Astri J. Lundervold og Mari Hysing. Sleep problems and depression in adolescence: results from a large population-based study of Norwegian adolescents aged 16–18 years. Eur Child Adolesc Psychiatry DOI 10.1007/s00787-013-0502-y. November 2013 Sammendrag