Erik Nakkerud er høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole, og er emneansvarlig i kritisk psykologi.
(Illustrasjon: Barnløs)
– De som velger å ikke få barn av klimahensyn, blir ikke helt trodd
PODCAST: Å droppe å få barn er noe av det mest klimavennlige du kan gjøre. Hør mer i denne episoden av Barnløs på godt og vondt.
Erik Nakkerud er psykolog og har forsket på par og enslige som ikke ønsker å få barn med hensyn til klimaet.
- Når jeg hørte på intervjuene for å skrive de ned i tekstform så ble jeg veldig påvirket, og tenkte: Ja, dette her gir jo veldig mening, jeg tror ikke jeg kan få barn noen gang selv, forteller Erik Nakkerud i denne episoden av Barnløs på godt og vondt.
Han legger til at han alltid har vært opptatt av klima og miljøspørsmål og da han kom opp i 20 årene og spørsmål om barn ble mer aktuelt, begynte han å tenke på befolkningsproblematikk og hvordan det er knyttet til klimaspørsmål.
Om podcasten:
En podcast om barnløshet med Cecillie Hoxmark. Hva gjør det med oss når livet ikke blir slik vi har tenkt? Om alle måtene å få et barn på: ivf, eggdonasjon, adopsjon og surrogati. Å velge å ikke få barn. Om parforholdet, skyldfølelse og venner som forsvinner. Å finne andre meninger med livet. En podcast som vil sørge for større åpenhet rundt barnløshet. Fjerne fordommer, forventninger og tabu. En hjelp til deg som strever med å få barn og økt innsikt om et sårbart, viktig og samfunnsaktuelt tema til alle dere andre. Podcasten finnes også på Podbean.
Å få ett barn mindre er det største bidraget du kan gjøre for klimaet
I studien sin, som ble publisert i tidsskriftet Ecopsychology i fjor, viser Nakkerud til forskning, publisert i tidsskriftet Environmental Research Letters, som viser at det å få ett barn mindre er det som bidrar desidert mest i våre private bidrag til å redusere klimautslippene.
Hensynet til miljøet betyr to ting for de som ble intervjuet. Ved å ikke få barn så reduserer de det økologiske fotavtrykket. En annen ting de forteller er at de ikke ønsker å oppdra et barn i det miljøet man ser for seg framover.
– Det er også andre grunner til at folk velger å ikke få barn, Miljøhensynet blir som en spiker i kista, sier Nakkerud.
Noen av de som Nakkerud intervjuet forteller at de ikke blir helt trodd. Folk tvilte på at klima- og miljøhensyn kunne være hele årsaken til at de valgte bort barn.
Nakkerud sier at han tenker at dette kan ha med et slag normbrudd å gjøre, fordi det er så annerledes fra det de fleste gjør og tenker.
– Miljøtankegangen startet utenfor Norge. Birthstrikers har vært en bevegelse i Storbritania og USA. Dette er en fødselstreik hvor man sier at man ikke vil ha barn før politikerne og samfunnet forøvrig viser at de har realistiske løsninger på de utfordringene knyttet til klima og miljø, forteller Nakkerud.
Referanser:
Nakkerud, Erik: «There Are Many People Like Me, Who Feel They Want to Do Something Bigger»: An Exploratory Study of Choosing Not to Have Children Based on Environmental Concerns. Ecopsychology, september 2021
Wynes, S., & Nicholas, K. A.: The climate mitigation gap: Education and government recommendations miss the most effective individual actions, Environmental Research Letters, 12, 2017
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?