Insulin hjelper mot infeksjon

Insulin viser seg effektivt i behandlingen av bakterieinfeksjoner, ifølge resultatene i en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Insulin er et av kroppens viktigste hormoner, og nå viser det seg at det ikke bare er med på å regulere blodsukkeret, men kanskje også kan brukes som medisin mot bakterieinfeksjoner.

Det opplyser ScienceDaily. Bakgrunnen er et forsøk med testpersoner som ble infisert med en giftig bakterie. Senere viste det seg at en innsprøyting med insulin reduserte betennelsen.

Forsøket ble utført ved Kaleida Health’s Diabetes-Endocrinology Center of Western New York av forskere fra Buffalo University.

Resultatene er nylig offentliggjort i tidsskriftet Diabetes Care.

Friske ble gjort syke

19 friske personer fikk en dose bakterier med giftige egenskaper, dosert i forhold til vekt. Etter innsprøytingen ble ti av dem behandlet med insulin, mens de andre fikk saltvann.

Deretter fulgte forskerne dem over det neste døgnet.

Alle fikk feber, hodepine og ømme muskler. Hos insulingruppen var smertene imidlertid ikke like voldsomme, men feberen var den samme i begge grupper.

Til gjengjeld ble en rekke andre inflammatoriske faktorer begrenset i gruppen som fikk insulin som medisin. Blant annet utviklet de et lavere nivå av de skadelige frie radikalene i kroppen.

Paresh Dandona, professor i medisin og leder av studien, sier til ScienceDaily at resultatene bekrefter det forskere lenge har trodd, nemlig at insulin har en betennelsesdempende effekt.

– Insulin vil kanskje vise seg å ha langt flere funksjoner enn man har antatt da stoffet ble oppdaget i 1921, forteller Dandona.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanse og lenker

P. Dandona mfl: Insulin Suppresses Endotoxin Induced Oxidative, Nitrosative and Inflammatory Stress in Humans. Diabetes Care, 2010; DOI: 10.2337/dc10-0929 Se sammendrag

Powered by Labrador CMS