Avføring fra dyr er årsak til giftige agurker

Når grønnsaker som agurker og salat kommer i kontakt med avføring fra dyr, kan de bli infisert med E. coli. Det kan skje via vann, gjødsel eller feilaktig håndtering.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Grønnsaker kan bli infisert med E. coli-bakterier hvis de kommer i kontakt med avføring fra dyr, for eksempel ved vanning eller gjødsel. Det er særlig drøvtyggere som kuer som kan bære de farlige bakteriene i tarmene. (Foto: Colourbox, redigert)

Vet ikke hvorfor kvinner rammes hardest av E-coli

Verken Folkehelseinstituttet i Norge eller europeiske helsemyndigheter vet hvorfor E. coli-utbruddet i stor grad har rammet voksne kvinner.

Mange har utviklet nyresykdommen HUS. Vanligvis er det små barn under fem år som utvikler HUS. Hvorfor denne varianten har rammet flere voksne og en større andel kvinner, er noe både norske og tyske helsemyndigheter spør seg om.

– Det kan både skyldes kjennetegn ved bakterien og hvilken matvare det er som er smittebærer, sier seniorrådgiver Line Wold i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Ettersom voksne kvinner ofte spiser mye grønnsaker, som agurk, tomat og salat, kan det være en årsak til at uvanlig mange kvinner er rammet. (©NTB)

En mann i 40-årene er lagt inn på sykehus i Kristiansand med blodig diaré. Infeksjonen er forårsaket av farlige E. coli-bakterier av typen EHEC. Sykdomstilfellet har mulig tilknytning til utbruddet i Tyskland, ifølge Folkehelseinstituttet.

Bakterien har sendt sjokkbølger gjennom grøntavdelingene i butikkene. Noe så fredelig som agurker er nå mistenkt for å være skyld i alvorlige matforgiftninger.

Men hvordan har den farlige bakterien, verocytotoksin-produserende E. coli, havnet på grønnsakene våre?

Det er faktisk så enkelt som avføring. Avføring som primært stammer fra kveg og andre drøvtyggere.

– Plantene kan bli infisert med bakterien hvis de blir skylt i forurenset vann, hvis det blir gjødslet med dyregjødsel, eller hvis de kommer i kontakt med avføring fra dyr på annet vis, forteller Annette Perge, som er spesialkonsulent ved det danske matvaretilsynet.

Viktig å skylle grønnsaker, men ikke alltid nok

Bakterien er typisk å finne på utsiden av plantene, og nettopp derfor anbefaler tilsynet at man alltid skyller grønnsakene sine.

Men de kan også finne vei inn i plantene hvis det blir brukt forurenset vann eller gjødsel mens planten vokser, eller hvis bakterien kommer i kontakt med en frukt eller grønnsak hvor stilken er fjernet. Bakterien kan nemlig bruke hullet til å finne vei inn i plantens indre.

– Det diskuteres fremdeles om bakteriene kan infisere grønnsakenes indre under veksten. Eksperimenter har vist at det er mulig, men det er, så vidt jeg vet, ikke bekreftet i praksis. Derimot kan bakterier infisere visse grønnsaker når stilken er fjernet, forteller Perge.

– Normalt er det nok å skylle grønnsakene sine, men her skal det så få bakterier til at det ikke er sikkert det holder, forklarer Perge.

Rammer grønnsaker som spises rå

Særlig agurk, tomat og mais har vært ansvarlige for å overføre E. coli-bakterier de siste årene.

Og det har en logisk forklaring, forteller Flemming Scheutz, som er mikrobiolog ved Statens Serum Institut og leder av WHOs referansesenter for E. coli.

– Vi ser flere og flere utbrudd av matvarebårne bakterier. Det er typisk grønnsaker som ikke er beregnet på å bli varmebehandlet. Det er salat, tomat og agurk. De blir sjelden varmebehandlet, forteller han.

– Det er gjort forsøk med å klore disse grønnsakene, men det er det jo ingen som har lyst til, sier han.

Derfor er den beste løsningen fortsatt å skylle frukt og grønnsaker.

– I denne situasjonen er det kanskje ikke nok, men generelt hjelper det, understreker Perge.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Powered by Labrador CMS