Risiko for diabetes kan oppdages i tarmen

Avføringsprøver fra 345 kinesere gir et bilde av sammenhengen mellom bakterier i tarmen og risikoen for å utvikle type 2-diabetes.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem til ti prosent av alle dansker lider av diabetes. I fremtiden kan diabetes og andre kroniske sykdommer kanskje behandles med daglig inntak av tarmbakterier, mener forskere. (Foto: Colourbox)

Fakta:

Tykktarmen inneholder 1,5 kg bakterier, som har omkring 3,3 millioner forskjellige gener.

Inntil 2007 var 80 prosent av bakteriene ukjente. I dag har internasjonalt forskningssamarbeid fått en stor del av DNA-materialet kartlagt. Det har blant annet ført at mange nye bakteriearter er oppdaget.

Fakta:

300 000 dansker har fått diagnosen diabetes, mens mange ikke vet at de har sykdommen.

Diabetes koster det danske samfunnet 86 millioner kroner om dagen.

I 2025 vil trolig 600 000 dansker lide av diabetes.

(Kilde: Diabetesforeningen)

Sammensetningen og aktiviteten til tarmbakteriene våre er avgjørende for helsen. Det har ført til forskning innenfor så forskjellige sykdommer som autisme, schizofreni, sklerose, Parkinsons sykdom, leddgikt og diabetes.

Nå har et internasjonalt forskningsprosjekt utført en komplett genetisk kartlegging av de mer enn 3,3 millioner bakteriegenene i tarmene våre – og sammenhengen med risikoen for å utvikle type 2-diabetes. Det åpner opp for å oppdage sykdommen tidligere.

Kan oppdages tidlig

– Det er svært stor oppmerksomhet omkring sammensetningen av tarmbakteriene og risikoen for å utvikle en lang rekke kroniske sykdommer, forteller professor Oluf Borbye Pedersen, som er vitenskapelig direktør for The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet i Danmark.

– Vi kan nå vise nøyaktig hvordan bakteriesammensetningen er unormal hos pasienter med type 2-diabetes. Det gjør at vi kan oppdage sykdommen ut fra en avføringsprøve, sier Pedersen.

Han har i mange år vært spesialist på diabetes på Steno Diabetes Center og er leder av Lundbeckfondens Medicinske Genomcenter, LuCamp i Danmark.

Sykdomsfremkallende bakterier

Den nye studien viser også hvordan bakteriesammensetningen varierer mellom mennesker.

Ut fra avføringsprøver fra 345 kinesere, hvorav den ene halvparten hadde diabetes 2, kunne forskerne analysere seg frem til hvilke bakterier som var et tegn på sykdommen.

Folk med diabetes har markant flere sykdomsfremkallende bakterier i tarmen, viser resultatene. Dessuten mangler de en lang rekke gunstige bakterier som blant annet produserer smørsyre, som transporteres rundt i kroppen og  som har mange positive virkninger.

De to oppdagelsene er viktige i forståelsen av hva som egentlig skjer i tarmen når folk har diabetes.

– En del av forskningen på sammenhengen mellom tarmbakterier og kroniske sykdommer handler om å forstå de mekanismene som ligger bak. Vi vil jo finne ut om folk blir syke på grunn av en unormal tarmflora, eller om det er omvendt, sier Pedersen.

Viktig med tidlig diagnose

Den unormale tarmbakteriesammensetningen åpner for helt nye diagnosemuligheter.

Hvis bakteriesammensetningen fører til utviklingen av en sykdom, kan leger i fremtiden avgjøre om folk er i forstadiet til for eksempel diabetes ved å undersøke tarmfloraen.

– Vi er i gang med å undersøke om folk med forstadier til diabetes også har den samme unormale tarmfloraen. Det vil indikere at tarmfloraen er medskyldig, og at vi kan oppdage sykdommen tidligere. I så fall kan vi tidlig gå inn og gi råd om kostendringer eller medisiner, slik at sykdommen kan bli holdt i sjakk, forklarer Pedersen.

I fremtiden kan vi kanskje spise bakterier for å holde oss friske

Hvis det viser seg at sykdommene kan forebygges eller behandles ved å introdusere sunne tarmbakterier, kan det være et betydelig framskritt.

I videoen forklarer professor Jun Wang og professor Oluf Borbye Pedersen resultatene fra det kinesisk-europeiske samarbeidet. Videoen er produsert av Experimentarium.

– Det er et ekstremt interessant perspektiv. Om ti år tar vi kanskje tilskudd av hundrevis av helsefremmende bakterier for å unngå en rekke kroniske sykdommer. Dette er det mange forskere som er interessert i. Mange matvareprodusenter, som Danone, Nestlé, Danisco, Chr. Hansen og Arla, følger nøye med på resultatene våre, forteller Pedersen.

Referanser:

A metagenome-wide association study of gut microbiota in type 2 diabetes, Nature, doi:10.1038/nature11450

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS