Bakgrunn: Dagens dommedag: Globale epidemier

Var svartedauden bare en forsmak?

Publisert

Det kan virke som om både jorda og universet gjør sitt beste for å ta knekken på oss mennesker. Men det er jo bare tilfeldigheter. Verre er det med medborgerne våre her nede på kloden. De gjør det med vilje.

Evig våpenkappløp

Siden den første steinaldermannen satte sine labber på planeten, har vi mennesker vært i krig med mikroorganismene. Vanligvis er det en slags terrorbalanse mellom oss og dem, men historien kan by på utallige eksempler hvor bakterier og virus knekker ned hele samfunn av høyerestående dyr.

Og du må bare ikke tro at menneskene er noe unntak. For noen århundrer siden gjorde for eksempel bakterien Yersinia Pestis et ærlig forsøk på å rydde oss av jordas overflate, og klarte å klinke ut en fjerdedel av Europas befolkning i den beryktede svartedauden. Noe lignende, eller enda verre, kan godt skje igjen.

Tidsspørsmål

I senere tid har vi riktignok funnet opp antibiotika, men det er ingen grunn til å føle seg trygg. Bakteriene finner stadig nye strategier for å klare seg, og før vi vet ordet av det er de resistente mot våpnene våre, hele gjengen.

Og så har vi jo virusene, da. Dem har vi foreløpig ikke noen universaltriks for å slå ut. Alt i alt ser det ut til at vi har oddsene mot oss, og med mange eksperter mener det bare er et tidsspørsmål før en global epidemi er over oss. Og denne gangen kan det bli verre enn svartedauden.

Problemet i dag er nemlig at vi lever som sild i tønne, samtidig som vi freser rundt over hele kloden og sprer smitte. Dette heter globalisering, og kan bli vår undergang. Er vi riktig uheldige muterer uhumskhetene fram en skikkelig dødelig greie som spres så raskt at den tar oss fullstendig på senga.

Kilde:

Powell, Cory s.; 20 ways the world could end; Discover Vol. 21 No. 10 (October 2000)