Cyanobakterier er mikroorganismer som finnes naturlig i innsjøer og elver. Men det er ikke bra om det blir for mye av dem.

Forskere oppfordrer til å melde fra om algeproblemer gjennom ny app

Stadig flere innsjøer utvikler for mye algevekst. En ny app gjør det mulig å melde inn algeproblemer direkte til forskere.

Appen kalt Bloomin' Algae tas i bruk av Norsk institutt for vannforskning (Niva) i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet.

De håper nordmenn vil melde inn om oppblomstringer av den giftige Cyanobakterien, også kalles blågrønnalger. Niva håper appen vil bidra til å varsle myndigheter raskere, samt bidra til å forstå algeproblemer bedre.

Cyanobakterier er mikroorganismer som finnes naturlig i innsjøer og elver. Men det er ikke bra om det blir for mye av dem.

– Cyanobakterier danner vanligvis oppblomstringer fra slutten av juni til høsten, sier Sigrid Haande, ferskvannsøkolog ved NIVA i en pressemelding.

Direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro, sa i juni at algeproblemer er svært utbredt mange steder.

– Det er svært alvorlig når utviklingen har kommet så langt at giftige cyanobakterier ødelegger økosystemet, og fører til at folk ikke kan bade og nyte sommeren i sitt nærmiljø, sier Hambro.

Oppblomstring er særlig vanlig i Innlandet, Viken, Vestfold, Telemark, Rogaland og Vestland.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS