Blir man forkjølet av å fryse?

Er det en gammel skrøne at man holder forkjølelsen unna ved å kle seg varmt?

Publisert

Vi hørte det som barn da vi tumlet rundt i snøen: Ta på deg varme klær, ellers blir du forkjølet!

Men stemmer det? Har formaningen noe for seg?

Forkjølelse kommer jo fra et virus, som kan snike seg ned i halsen din selv om du har på deg skjerf og varme sokker.

videnskab.dk gikk til forskningen for å finne ut av spørsmålet: Blir man blir forkjølet av å fryse?

Jan Pravsgaard Christensen svarer gjerne. Han er lektor i infeksjonsimmunologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Virus overlever i kulde

Christensen forteller at man må få et forkjølelsesvirus innabords for å utvikle en forkjølelsesinfeksjon. Men temperatur har stor betydning for både om viruset havner i kroppen, og om det får lov til å infisere den.

- Viruset lever normalt i en celle ved 37 grader. Det er ved den temperaturen det fungerer best i kroppen. Men havner viruset først utenfor kroppen, vil det ha det best ved lav temperatur.

- Viruset går nemlig ikke så lett i stykker ved lave temperaturer, forteller Christensen.

Så hvis du er forkjølet og nyser, og dråper med virus sprer seg i rommet, vil viruset ha lettere for å overleve hvis dette skjer i et kaldt rom.

- Når været er kaldt, er det mye virus i luften. Og setter det seg på kalde slimhinner, vil viruset kunne leve lengre og dermed øke sjansen for å infisere en celle, sier Christensen.

Ikke en skrøne

Det er altså ikke en gammel skrøne at det er viktig å ta på skjerf i kulden for å unngå forkjølelse. En varm kropp er et godt vern mot virusinfeksjoner.

- Vi voksne er flinke til å minne barna på at de skal ta på seg varme klær, men vi glemmer lett at det også gjelder for oss selv, formaner Jan Pravsgaard Christensen til slutt.