– De 200 kvadratkilometerne med gress ser ut til å ha kommet fra en enkelt koloniserende frøplante, sier forsker.

Verdens største plante oppdaget vest i Australia – 18 mil lang

Forskere har oppdaget det de mener må være den største planten på jorda, et sjøgress langs Australias vestkyst som dekker en strekning på 18 mil.

Sjøgresset er av arten Posidonia australis og ble oppdaget i Shark Bay, som ligger 83 mil nord for storbyen Perth. Den antas å være omtrent 4.500 år gammel.

Oppdagelsen ble gjort mens forskere fra University of Western Australia (UWA) og Flinders University skulle undersøke hvor mange planter som grodde i sjøgresset i bukta. Men ved hjelp av genetiske tester oppdaget de at det var snakk om en og samme plante.

Forskernes studie ble onsdag publisert i fagtidsskriftet Proceedings of the Royal Society B. Hovedforfatteren Jane Edgeloe, som er student ved UWA, sier at de ble fullstendig satt ut av funnet.

– De 200 kvadratkilometerne med gress ser ut til å ha kommet fra en enkelt koloniserende frøplante, sier hun.

Medforfatter Martin Breed mener at dette kan tyde på at planten er steril, at den ikke har noe kjønn.

– Hvordan den overlevde og utviklet seg i så lang tid, er virkelig merkelig. Planter som ikke har kjønn, har også en tendens til å ha mindre genetisk variasjon, noe som de normalt trenger for å håndtere miljøforandringer, sier Breed.

Han tror sjøgresset opp gjennom årene må ha blitt utsatt for forhold som vanligvis vil være svært stressende for planter.

– Likevel ser det ut til at den har fortsatt å utvikle seg, sier han.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS