Kom asteroiden 2018LA fra Rubria-krateret på den store asteroiden Vesta? Bildet er tatt av NASA-fartøyet Dawn som utforsket Vesta i 2011-2012.

I 2018 eksploderte en asteroide over Kalahari-ørkenen. Nå vet forskere hvor den kom fra

Romforskere har for første gang fulgt reisen til en asteroide helt fra jorda og tilbake til der den kom fra. Turen startet for 22 millioner år siden, tror de.

Asteroiden dundret inn i jordas atmosfære en junidag i 2018 og eksploderte i småbiter som drysset ned over Kalahari i Botswana.

Asteroiden fikk navnet 2018LA, men hvor kom den fra? Nå har forskere sporet hele reisen.

De første som oppdaget asteroiden, var forskere som følger med på asteroider for NASAs Planetary Defense-program. Størrelsen var for liten til å kunne utgjøre en trussel, men spennende å undersøke nærmere, mente de.

Da restene av asteroiden, også kalt meteoritter, hadde landet, begynte et internasjonalt detektivsamarbeid for å finne dem – og asteroidens opphav.

Har reist i 22 millioner år

Meteor-astronom Peter Jenniskens ved det NASA-tilknyttede SETI-instituttet i USA dro til Botswana.

Der fikk han med seg Oliver Moses ved Okavanga Research Institute, og sammen sporet de opp videoer av asteroideeksplosjonen på himmelen, ifølge en pressemelding fra SETI.

Mohutsiwa Gabadirwe (midten) og Peter Jenniskens (venstre) på stedet der de fant bit nummer to av asteroide 2018 LA, Central Kalahari viltreservat.

Ved hjelp av videoene dro Moses og Jenniskens ut på meteorittleting sammen med geologer ved Botswana International University of Science and Technology (BIUST) og Botswana Geoscience Institute.

– Den femte og siste letedagen fant Lesidi Seitshiro ved BIUST den første meteoritten, bare 30 meter fra campen, sier Jenniskens.

– Den veide 18 gram og var omtrent 3 centimeter i størrelse.

Totalt ble 23 meteoritter fra asteroiden funnet spredt utover Central Kalahari viltreservat.

Men hvor kom de fra?

Sporet reisen baklengs

NASA-forskere hadde sporet asteroidens ferd så langt som til månen, med teleskoper i Arizona og Hawaii.

Men astronomer i Australia hadde bilder fra SkyMapper-teleskopet i delstaten New South Wales, og disse hadde også fanget opp asteroidens flyrute.

Med bilder fra tre teleskoper på ulike steder på jorda, rekonstruerte forskerne hele reisen, skriver The Guardian. Sporene førte til Vesta – en gigantisk og nesten kulerund asteroide i asteroidebeltet som suser i en diger ringdans rundt sola, mellom Jupiter og Mars.

Og romforskere vet en del om denne asteroiden fra før.

Vesta ble først oppdaget i 29. mars 1807 og fikk navn etter den romerske gudinnen for hjem og ildsted, ifølge NASA.

Romsonden Dawn nådde Vesta i 2011 og utforsket kjempeasteroiden i 14 måneder.

Krater er en «het kandidat»

Også mineralanalyser tydet på at asteroiden 2018LA kom fra Vesta.

Blandingen av mineraler i Botswana-meteorittene er en som forskere lenge har trodd stammet derfra, ifølge The Guardian.

– Fordi teamet sporet steinen fra rommet og hele veien ned til nedslagstedet, klarte de å regne ut en veldig presis bane som stemmer med en opprinnelse nær Vesta.

Det sier planetforsker Ashley King ved Natural History Museum i London, til avisen.

– Det gir oss en av de beste koblingene vi har mellom en asteroide og meteoritter. Å vite hvor meteoritter kommer fra, setter hvordan de ble dannet i sammenheng, og det er veldig viktig for å forstå historien til solsystemet vårt.

Har reist i 22 millioner år

Forskerne tror asteroiden ble slått løs fra Vesta i en kollisjon for rundt 22 millioner år siden.

Vesta er pepret med kratre fra trefninger gjennom tidene.

En meteoritt med liknende mineralblanding falt ned over Tyrkia i 2015. Kunne denne og Kalahari-meteorittene stamme fra samme trefning på Vesta?

Analysene av meteorittene i Kalahari tyder på at svaret er nei – de var ikke helt like. Meteorittene i Tyrkia og Kalahari kan antakelig spores tilbake til to ulike Vesta-kratre, ifølge pressemeldingen fra SETI-instituttet.

Rubria-krateret er en het kandidat som opprinnelsessted for asteroiden som eksploderte over Botswana i juni 2018, mener Peter Jenniskens.

– Dette krateret er litt mer enn 10 kilometer i diameter og er cirka 19 millioner år gammelt med et slingringsmonn på tre millioner år.

Bilder av Rubria, tatt av Dawn

Kan ha mange eldre søsken

Barn av Vesta har kommet til jorda før også.

To enorme kratre vitner om mye eldre kollisjoner som har slått av så mye som en prosent av Vesta, ifølge NASA.

Forskere tror at seks prosent av alle meteoritter vi finner på jorda kommer fra disse eldgamle trefningene i rommet.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS