Annonse
Saturn er nå den planeten hvor det er funnet flest måner i solsystemet. (Bilde: NASA / JPL / Space Science Institute)

Astronomer har funnet 20 nye måner rundt Saturn

17 av dem skal oppkalles etter karakterer fra norrøn mytologi.

Publisert

Saturn tar over for Jupiter som planeten med flest måner i solsystemet. Jupiter har 79 måner, mens Saturn nå er oppe i 82.

De 20 nye månene ble oppdaget ved at forskere satte algoritmer til å gå igjennom gamle bilder. Disse var tatt med Subaru-teleskopet på Hawaii. Algoritmene avslørte at det går 20 objekter i bane rundt Saturn som ikke tidligere var kjent.

- Det er spennende å finne dem, sier Scott Sheppard til The Guardian.

Han ledet arbeidet og er astronom ved Carnegie Institution for Science. I fjor var Sheppard med å oppdage 12 nye måner i bane rundt Jupiter. De var ikke funnet tidligere fordi de er så små.

Også de nye månene rundt Saturn er svært beskjedne av størrelse; ikke større enn omtrent 5 kilometer i diameter. Til sammenligning er jordas måne 3474 kilometer på tvers.

Jotner er kjemper i norrøn mytologi. Her vokter jotnen Surtr Muspellsheimen. (Bilde: offentlig eiendom).

De nye månene er også knøttsmå sammenlignet med Saturns største måne, Titan. Titan har en diameter på over 5000 kilometer, og er med det større enn planeten Merkur. Den store månen har atmosfære, fjell og daler, samt regn og innsjøer av metan.

Rundt Saturn finner vi og Enceladus som er interessant i søken etter utenomjordisk liv. Denne har varme i kjernen og sannsynligvis et hav under isen.

Navn etter jotner fra norrøn mytologi

De nye månene er trolig biter av større måner som ble ødelagt en gang.

17 av dem går rundt planeten baklengs. De sirkulerer motsatt vei av Saturns rotasjon. De hører til en gruppe måner som kalles den norrøne gruppen. Disse månene har navn etter mytologiske karakterer fra norrøn mytologi, og spesielt jotner.

Jotner var kjemper som holdt til i Jotunheim, et sted langt mot øst eller nord i det norrøne verdensbildet.

Det er allerede mange måner rundt Saturn med norrøne navn, slik som Ymir, Fornjot, Surtur og Fenrir.

Forskerne inviterer til å komme med navneforslag til de nye månene, i en melding fra Carnegie Institution for Science.

Her kan du se noen av Saturn-månene som er funnet tidligere:

Lapetus er en av Saturns mange måner. Den består av mest is og litt stein og har faktisk en helt lys og en helt mørk halvkule. De mange kratrene tyder på at den har fått hard medfart gjennom tidene. (Bilde: NASA/JPL/Space Science Institute)
Ismånen Enceladus har fontener med vann som spruter opp fra overflaten. Forskere tror den har et indre hav med flytende vann. (Bilde: NASA/ JPL)
Dette er månen Dione som romsonden Cassini tok bilde av. Mye tyder på at Dione har flytende saltvann på innsiden i likhet med Enceladus. (Bilde: NASA / Jet Propulsion Laboratory / Space Science Institute)
Titan er en spennende måne som ligner ganske mye på jorda. Den har atmosfære, landskap med fjell og sanddyner, vind og regn. Men regnet og innsjøene er av metan og etan istedenfor vann. (Bilde: NASA)
Bildet viser en av metan-innsjøene på Titan. (Bilde: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell)
Powered by Labrador CMS