Slik ser en kunstner for seg at gasskjempen WASP 39b kan se ut. Illustrasjonen er basert på observasjoner med blant annet James Webb- og Hubble-teleskopet, men det er enda ingen som har sett hvordan planeten ser ut.

Nå er WASP-39b en av planetene utenfor solsystemet vårt vi vet aller mest om

Den ligger 700 lysår unna oss og har både vanndamp og karbondioksid i atmosfæren sin.

En av lovnadene ved James Webb-romteleskopet var at vi skulle få vite hva som finnes i atmosfæren til planeter som ligger mange, mange lysår unna oss.

I teorien er James Webb-teleskopet så ømfintlig at det kanskje er mulig å påvise liv slik vi kjenner det på andre planeter, ifølge astronom Håkon Dahle.

Forskerne kan se om atmosfæren på en annen planet ligner på jorden og dermed lete etter jord-lignende liv. Du kan lese mer om hvorfor James Webb-teleskopet er så ømfintlig på forskning.no.

Det har ikke skjedd ennå, men James Webb har tatt ekstremt presise målinger av atmosfæren på en planet som ligger rundt 700 lysår unna oss. Det tar altså lys fra dette solsystemet rundt 700 år å reise hit.

Til sammenligning tar det åtte minutter for lyset å reise fra solen og jorden. Du kan lese mer om lysets hastighet her på forskning.no.

Planeten kalles WASP-39b og ble funnet i 2011. Den beskrives som en gasskjempe på størrelse med Saturn, men den ligger mye nærmere sin egen stjerne. Her blir den bakt i ekstremt kraftig sollys fra stjernen.

En «varm Saturn»

Den kalles en «varm Saturn», og den er bare 7 millioner kilometer unna sin egen stjerne. Til sammenligning er solsystemets innerste planet Merkur rundt 70 millioner kilometer fra solen.

WASP-39b har også fått et ordentlig navn, ifølge International Astronomical Union. Planten er oppkalt etter en strand, og kalles Bocaprins.

Planeten er mye studert, og det ble påvist mye vanndamp i atmosfæren allerede i 2018 ved hjelp av Hubble-teleskopet, ifølge NASA.

Men nå har det kommet flere nye resultater om WASP-39b. Den er nå den mest utforskede planeten utenfor vårt eget solsystem, ifølge Space.com.

Omtrent slik ser James Webb-romteleskopet ut ute i rommet. Det ligger langt fra jorden - utenfor månens bane - , og det store skjoldet under beskytter fra sollys og forstyrrelser fra jorden.

En test for framtiden

I flere studier presenteres det en hel rekke nye oppdagelser om WASP-39b. Planeten er undersøkt med spektroskop-instrument ombord på James Webb, teknikken som avdekker hva noe er laget av, selv om det er mange lysår unna.

James Webb kan lete etter lys som har gått gjennom atmosfæren til denne planeten som ligger så langt unna, og på denne måten avdekke kjemiske stoffer i atmosfæren. I august i 2022 ble det kjent at forskere hadde målt karbondioksid i Bocaprins' atmosfære.

Dette er første gang karbondioksid faktisk er målt i atmosfæren til en annen planet utenfor solsystemet.

Det samme gjelder målingen av svoveldioksid, som rapporteres i en ny forskningsartikkel om planeten Bocaprins. Artikkelen skal tas opp i Nature, ifølge Max Planck-instituttet.

Sannsynligvis skapes svoveldioksiden på grunn av sterkt lys fra stjernen som skinner på tykke, svovelholdige skyer, ifølge Space.com.

Flere andre kjemiske signaturer sier kanskje noe om hvordan denne gass-kjempen ble til. Bare ut fra disse kjemiske sporene, mener astronomene å kunne vise at kjempeplaneten ble til langt ute i sitt solsystem, for så å vandre innover mot sin egen sol.

Men alle disse målingene av atmosfæren gir håp om framtidige undersøkelser om andre eksoplaneter, ifølge forskerne ved Max Planck-Instituttet for astronomi.

Dette skal være med på å utvikle teknikker og metoder for å gjøre enda mer detaljerte målinger av eksoplanet-atmosfærer.

Astronom Laura Kreidberg ved Max Planck-instituttet mener at disse tidlige observasjonene viser potensialet til James Webb-teleskopet.

Hun understreker at teleskopet fungerte ekstremt godt selv under krevende oppgaver, ifølge instituttets hjemmesider.

Powered by Labrador CMS