Verdensrommet er et minefelt av asteroider og kometer. I hvert fall hvis vi skal tro Hollywood.

Hvor sannsynlige er truende asteroider og kometer på film?

Hollywood har lenge vært begeistret for å knuse jorden med kometer og asteroider, men har dommedagsscenarioene noe med virkeligheten å gjøre?

Verdensrommet er et minefelt av asteroider og kometer. I hvert fall hvis vi skal tro Hollywood, hvor gjenstander fra verdensrommet ofte truer med å utrydde menneskeheten.

Mange husker kanskje Bruce Willis i «Armageddon» eller kanskje har du nylig sett Leonardo DiCaprio rope og skrike om verdens undergang i «Don't Look Up» – men er Hollywood dommedagsprofeter eller pynter de på sannheten for spenningens skyld?

Vi har spurt Line Drube, som er prosjektleder ved Institut for Rumforskning og Rumteknologi (DTU) i Danmark. Hun har forsket på hvordan vi forsvarer jorden mot asteroider, og hun har vært en del av Space Mission Planning Advisory Group (SMPAG) som ble opprettet av FN for å gi råd og komme med handlingsplaner hvis jorden trues med nedslag fra verdensrommet.

Tilbake til filmene: For har Hollywood egentlig orden på tyngdekraften?

Tyngdekraft i verdensrommet? Hvorfor ikke!

I «Armageddon», som er regissert av action-filmmaker Michael Bay, blir verden truet av en komet med en diameter på hele 1.000 kilometer. Til sammenligning var asteroiden som vi tror var ansvarlig for å drepe dinosaurene, 10–15 kilometer bred.

Siden heltene våre i dommedagsfilmen må lande på kjempe-kometen, får de hard medfart. Saker og ting på romskipet rister løs og faller ned på gulvet med et brak. Romskipet foretar også et voldsomt mageplask av en nødlanding på kometens overflate.

En spennende og dramatisk scene der filmskaperen imidlertid har valgt å lukke øynene for at det ikke er tyngdekraft ute i verdensrommet. Så ting vil selvsagt ikke falle ned på gulvet med et brak.

På selve kometen ville det riktignok være litt tyngdekraft, men den ville bare svare til tre prosent av jordens tyngdekraft, så romskipet ville nok oppføre seg mer som en sprettball under sin dramatiske nødlanding.

Kunnskap fra forskere og fagfolk

Michael Bay er tross alt mest kjent for actionfilmer og sin store begeistring for enorme eksplosjoner, så det kommer ikke som et sjokk at forskeren vår kan finne en del problemer med vitenskapen i filmen hans.

Det er heldigvis også noe fornuftig vitenskap i filmens verden, så er du fascinert av katastrofer av apokalyptiske dimensjoner på film? Da kan du se den danske videoen her:

Informasjonen i videoen bygger på kunnskap fra Line Drube ved Institut for Rumforskning og Rumteknologi, DTU.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS