Besetningen på Polarstern kunne onsdag se isen på Nordpolen ligge i oppbrutte flak i sommersola, viser dette bildet fra ekspedisjonssjef Markus Rex.

Klimaforskere har nådd Nordpolen i isbryter

Elleve måneder etter at forskningsskipet Polarstern la ut fra Tromsø, har klimaforskerne nådd Nordpolen. Issmelting gjorde turen raskere enn forventet.

– Det tar pusten fra en. Tidvis hadde vi åpent hav så langt øyet kunne se, sier ekspedisjonsleder Markus Rex fra det tyske forskningsinstituttet Alfred Wegener Institute, om den siste strekningen nord for Grønland.

Vanligvis er ruten dekket av tykk havis, som ofte er bygd opp over flere år. Selv isbrytere med forsterkede skrog kan måtte gi tapt i møte med ismassene.

I september i fjor lå den tyske isbryteren og forskningsskipet Polarstern til kai i Tromsø. Elleve måneder senere har skipet nådd Nordpolen, men først i oktober vil ekspedisjonen endelig være over.

Issørpen som Polarstern manøvrerte gjennom, er et ytterligere tegn på de stigende temperaturene i Arktis. Målet med polarekspedisjonen, som har fått navnet Mosaic, er å få bedre forståelse for klimaendringene og den globale oppvarmingen, som er ekstra tydelig i Arktis.

Forskere fra 17 land, inkludert Norge, Frankrike, Kina, Russland og USA, deltar på ekspedisjonen. Gjennom de isnende vintermånedene har skipet og de 100 personene ombord vært fastfrosset i havisen. Først nå i sommer var det mulig å seile i åpent farvann.

Etter passeringen av Nordpolen skal Polarstern ankre seg til nyformede isflak og observere isdannelsen når høstkulden igjen setter inn.

12. oktober skal skipet med mannskap og forskere etter planen vende tilbake til Bremerhaven i Tyskland.

Powered by Labrador CMS