Annonse

Vikingklær - raffere enn ventet

I vikingtida var jentene frekkere og gutta mer jålete enn vi trodde, mener en svensk forsker. I hvert fall før kristendommen gjorde sitt inntog.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Vikingkvinnene hadde drakter med bare ett kjolestykke med slep bak, mens underkjolen syntes foran. Denne habitten er utstilt på Museum Gustavianum ved Uppsala universitet. Her vises den fram av Anna Lövgren, som også har sydd drakten."

Vikinghabitten var altså langt mer enn grå vadmelsserker og våte skinnfiller. Mange av draktene var rett ut fjonge, med sterke farger, silkebånd og glitrende speilbiter.

- Vikingene kombinerte orientalske detaljer med nordisk stil. Klærne var designet for å vises fram innendørs, rundt ildstedet, sier den svenske arkeologen Annika Larsson i ei pressemelding fra Uppsala Universitet.

Hun har kommet til denne konklusjonen etter å ha studert funn fra områdene rundt Mälaren i Sverige - en av de sentrale skandinaviske regionene vikingtida, og nye funn i Pskov i Russland - langs en gammel handelsrute til Østen.

Frekke damer

Med dagens øyne ser drakten til høyre neppe særlig vågal ut. Men likevel er den mange hakk frekkere enn påkledningen vi har antatt at vikingdamene brukte.

Til nå har forskerne trodd at jentene hadde underkjole av lin, med en sid selekjole utenpå. Selekjolen var lagd av et firkantet frontstykke og et tilsvarende bakstykke som ble festet med et belte.

Forskerne har antatt at de typiske buede spennene satt oppe ved hver skulder. Det at spennene ofte sitter lenger nede på brystet til jordiske levninger i vikinggraver, har man rett og slett forklart med at gjenstandene må ha seget nedover etter hvert som liket råtnet.

Men funn fra Birka og Pskov tyder på noe annet, mener Larsson.

"Klærne til vikingmennene var inspirert av russisk stil. Forskerne tror mennene bar slike drakter på reisene sine langs de østlige handelsrutene til Silkeveien. Denne drakten er utstilt på Museum Gustavianum ved Uppsala universitet."

- Spennene satt antageligvis midt over hvert bryst.

Hun mener dessuten at kvinnene fra Birka heller ikke hadde noe skjørtestykke foran. Her var underkjolen fullt synlig, mens bakstykket hang som et slep.

Men så kom altså kristendommen.

Klærne forteller

Skal man dømme ut fra de arkeologiske funnene, forsvant denne klesstilen da den nye religionen kom. Det ser ut til at de middelalderske kristne motene ankom Sverige allerede mot slutten av 900-tallet, mener Larsson.

Nå ble nye handelsruter opprettet, og de orientalske innslagene i klærne forsvant.

- Tekstilforskning kan faktisk fortelle oss mer om tilstanden i samfunnet enn forskning på tradisjon, hevder Larsson.

- Gamle ritualer kan overleve lenge etter at samfunnet har endret seg, men når handelsruter avskjæres, får det en umiddelbar innvirkning på klesmotene.

Men det var ikke bare detaljene fra øst som forsvant i vikingdraktene da kristendommen kom. Det gjorde også de frekke brystspennene og det synlige underskjørtet, tror den svenske arkeologen.

- Det er lett å forestille seg at den kristne kirke hadde visse innvendinger mot klær som framhevet brystene på denne måten, og det som verre var, blottet undertøyet foran.

- Det er også mulig at denne typen klær ble forbundet med førkristne ritualer og derfor ble forbudt, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS