Annonse

Tidlige mennesker brukte tannpirker

Urmennesker brukte tannpirker. Det viser en ny studie, som også kaster lys over oldtidens matvaner.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om oldtidsmenneskene hadde mistet en tann eller to – eller alle tennerne – kunne de fremdeles overleve. De hadde nemlig redskaper som de kunne lage grøt med. (Foto: Georgian National Museum)

En gruppe forskere fra Universitetet i Zürich har funnet tegn på at oldtidsmennesker har brukt tannpirker. Det forteller også noe om hva folk spiste for 1,8 millioner år siden.

Forskerne har, ifølge den vitenskapelige artikkelen i tidsskriftet PNAS, funnet tegn på tannkjøttbetennelse i fire underkjever fra en utgraving i Dmanisi-regionen i Georgia.

Man har også funnet tegn på direkte bruk av tannpirkere i form av et hull mellom tennene på en av underkjevene.

– Det var en ung person som brukte tannpirkeren, for tennene var ikke var slitt ned. Vi oppdaget også et skadet område mellom tennene og gommen. Det var en liten sylinderformet lesjon – og en tannpirker passer her, forteller forskningslederen av den nye undersøkelsen, Ani Margvelashvili, til BBC.

Oldtidsmenneskene tilberedte maten

Forskerne støtte også på en underkjeve hvor alle tennene hadde falt ut.

Forskerne mener at den er et tegn på at oldtidsmenneskene brukte redskaper for å tilberede myk mat, noe som gjorde det mulig for personer uten tenner å overleve.

Felix Riede, førsteamanuensis i forhistorisk arkeologi ved Aarhus universitet, skriver i en e-post:

«Det er ingen tvil om at denne arten av hominider brukte redskaper til tilberedning av mat. Det ble funnet en del steinredskaper sammen med fossilene, og bruken av organiske redskaper kan godt gå enda lenger tilbake.»

Les mer om studien i artikkelen hos BBC.

Vitenskapelige kilder

Tooth wear and dentoalveolar remodeling are key factors of morphological variation in the Dmanisi mandibles,doi: 10.1073/pnas.1316052110

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS