Fiskekrok med snøre, slik forskerne ser for seg at de ble brukt.

Slik ser 12.000 år gammelt fiskeutstyr ut

Kroker av bein har dukket opp langs Jordan-elva.

Fisk har vært på menyen for oss mennesker i millioner av år. Funn fra Kenya viser at tidlige menneskearter spiste fisk for rundt to millioner år siden, ifølge denne PNAS-studien fra 2012.

Levningene etter en Homo sapiens-mann som levde for 40.000 år siden viste at han spiste mye ferskvannsfisk, ifølge denne studien fra 2009.

Og i takt med at vi har levd ved elver og ved kysten, har også fiskeredskaper utviklet seg. Fiskeredskaper ble sannsynligvis laget av materialer som ikke blir bevart, for eksempel tre eller plantetau.

Dermed kan det være vanskelig å få en oversikt over hvordan fiskeutstyret har utviklet seg over titusenvis av år, ifølge en ny studie i tidsskriftet Plos One.

Men noen ganger dukker det opp bevarte fiskeredskaper. Den nye artikkelen beskriver 19 fiskekroker av dyreknokler som stammer fra tidsperioden for mellom 15.000 og 12.000 år siden.

Disse krokene ble brukt i Jordan-elva, i et område kalt Huladalen i dagens Israel. Sannsynligvis ble de brukt til linefisking, en teknikk der mange snører med kroker settes fast på en line som går tvers over elva.

Krokene varierer mye både i størrelse og i egenskaper, men flere bruker teknologi som kjennes igjen på moderne fiskekroker, som mothaker både på innsiden og utsiden av kroken.

Et utvalg fiskekroker som de har avdekket ved Jordan-elva.

Mange tusen år gammel sluk?

De mener også å ha funnet bevis på at noen av disse krokene var kamuflert, og dermed fungerte som sluker. To av krokene hadde rester av litt lim og hårfibre som fortsatt satt på. Forskerne tolker dette som at krokene var dekket av hår for å nettopp lage en sluk som skulle lure fisken.

På funnstedet ble det også avdekket små steiner med skrapte hakk, som forskerne mener er lodd som ble brukt sammen med fiskesnøret.

Forskerne argumenterer for at dette utstyret viser at folkene hadde bred kunnskap om både hvordan fisk oppfører seg og hvordan de lever.

9.000 år gamle norske kroker

Noen av de aller eldste fiskekrokene som ble brukt langs kysten i Europa er funnet i Norge.

Disse krokene er også laget av knokler, og de er blant annet funnet i Skien i Vestfold og Telemark. Anja Mansrud skriver mer om disse krokene på forskning.no-bloggen, som du finner her.

Noen av disse krokene har blitt datert til å være over 9.000 år gamle, som viser at fiskeutstyr har vært i bruk i svært lang tid i vår del av verden. Dette er omtrent like gammelt som de eldste, kjente levningene etter moderne mennesker i Norge. Søgne-kvinnen levde for rundt 9.000 år siden, ifølge Norgeshistorie.no.

Fiskekrokfragmenter fra Skien. Boplassen er datert til rundt 7500 f.Kr.

Referanser:

Pedergnana mfl: Early line and hook fishing at the Epipaleolithic site of Jordan River Dureijat (Northern Israel). PLOS ONE, 2021. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0257710

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS