Ny Kon-Tiki-ekspedisjon

Tangaroa-ekspedisjonen som skal krysse Stillehavet med en kopi av Thor Heyerdahls balsaflåte Kon-Tiki, følger samme konsept som forgjengeren i 1947: Et mannskap med fem nordmenn, en svenske og en papegøye.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi mangler imidlertid en navigatør med seilerbakgrunn. Men i det norske seilermiljøet er det mange med store kunnskaper og vi regner med å få en dyktig mann på plass, sier ekspedisjonsleder Torgeir Sæverud Higraff.

I 1947 krysset Thor Heyerdahl og mannskapet hans 8 000 kilometer av Stillehavet med balsaflåten Kon-Tiki. Ekspedisjonen varte i 101 dager og beviste at det var mulig å krysse Stillehavet med slike farkoster.

Etter ekspedisjonen uttalte Heyerdahl at man nå innså at havet ikke kunne isolere sivilisasjonen.

Dristig tokt

Den nye ekspedisjonen, der også Thor Heyerdahls sønnesønn Olav er med, har fokus klart rettet mot et miljøvernperspektiv. Derfor var også miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) sterkt engasjert da det dristige toktet ble presentert på Kon-Tiki-museet mandag.

- Dere har en formidabel utfordring, sa Hareide med blikket rettet mot ekspedisjonsmedlemmene. Foruten Higraff består ekspedisjonen av Inge Meløy (sikkerhet og logistikk), Anders Berg (film og foto), Dag Oppen-Berntsen (forskning) og Olav Heyerdahl (bygging og reparasjoner).

- Aldri ufarlig

Tangaroa-ekspedisjonen lager så godt det går en tro kopi av Thor Heyerdahls tokt for snart 60 år siden. Den samme flåten skal bygges, den samme ruten tilbakelegges i løpet av de 101 dagene som også forgjengeren brukte.

- En slik ekspedisjon kan aldri bli helt ufarlig, men vi har gjort den sikrere med hjelp av dagens teknologi, sier ekspedisjonsleder Higraff.

Inge Meløy har bred ekspedisjonserfaring og han sier at har lovet kona å komme levende hjem.

- Hvis dette prosjektet hadde vært forbundet med stor risiko, vet jeg ikke om jeg hadde sagt ja, sier han.

Stort budsjett

Ekspedisjonen som har fått navnet Tangaroa, oppkalt etter en polynesisk havgud, har et budsjett på 6,2 millioner kroner. Pengene kommer fra sponsorer og privatpersoner

Flåten legger ut fra Lima i Peru 28. april i Norges jubileumsår 2005, og etter planen skal den nå Polynesia 101 dager senere.

(NTB)

Powered by Labrador CMS