Annonse

Hjerteløs mumie med hjernen intakt

En egyptisk mumie er funnet med en intakt hjerne, men uten hjerte og tarmer. Dette er kanskje tegn på en rituell healing. 

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her ser man den 1 700 år gamle mumien. Dette bildet er tatt like før en skanning ved Montreal Neurological Institute. (Foto: Nicolas Morin)

Et forskerteam har undersøkt en 1700 år gammel kvinnelig mumie funnet i Egypt. En CT-skanning viste hun hadde tykke, kartonglignende plater i kroppen. Det skriver Livescience.com.

Mumien hadde fått fjernet tarmene, magen, leveren og til og med hjertet. Alt sammen gjennom et hull i bekkenbunnen. Hjernen var imidlertid intakt.

Hjernen fjernes ofte under balsameringen siden den er noe av det første som går i forråtnelse. På denne måten kan den avdøde bedre tørkes og balsameres.

Hullet i kvinnens bekkenbunn var lukket med harpiks og lintøy, men før balsameringen var komplett, la de inn platene ved brystbeinet og i magen.

Plater skulle erstatte hjertet

De tykke platene kan kanskje være lagt inn med en rituell baktanke. Kvinnen hadde nemlig ikke blitt skåret opp i brystbeinet eller magen.

Platen ved brystbeinet kan kanskje ha vært en erstatning for det manglende hjertet. Platen i mageregionen er imidlertid mer tvetydig.

Forskerteamet vet at de mumiene som har blitt dissekert gjennom mageregionen, fikk slike plater. Imidlertid viser skanninger at den kvinnelige mumiens mageregion ikke har blitt rørt.

CT-skanningen avslørte de to kartonglignende platene ved kvinnens brystbein og mage. (Foto: Andrew Wade)

Kanskje har man trodd at platen ville helbrede kvinnen, og at hun derfor kunne ha fått et bedre liv etter døden.

Hjertet var inngangen til dødsriket

Hjertet var viktig for religionen i det gamle Egypt. Det skulle veies av gudinnen Maat, som avgjorde om man fikk komme inn i dødsriket.

Man har lenge trodd at det var derfor at man ikke fjernet hjertet under balsameringen, men ny forskning motsier dette.

– Vi vet faktisk ikke hva som skjedde med de hjertene som har blitt fjernet, sier Andrew Wade, som er professor ved McMaster University i Canada, til Livescience.com.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS