Annonse

Fant robåt fra middelalderen

Danmarks eneste bevarte middelalderrobåt er funnet i vollgraven rundt Vordingborg slott.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Robåten fra Vordingborg, som lå i den gamle vollgraven. (Foto: Christian Léeme, Danmarks Borgcenter)

Fakta:

Ordet dendrokronologi kommer av gresk dendron (tre), chronos (tid) og logos (lære). Det kalles også årringsdatering.

Trær av samme type som vokser i samme område, vokser ganske likt. En god vekstsesong gir brede årringer, en dårlig vekstsesong gir smale årringer. Men ingen år er like. Ved å sammenligne årringsmønstre fra levende trær med mønstre fra gammelt tømmer har forskere satt sammen en standardkurve som viser hvordan årringene ser ut flere tusen år tilbake.

Så når arkeologene finner velbevart trevirke, kan de sammenligne årringene med standardkurven og finne ut når det ytterste laget ble dannet.

Kilde: Nationalmuseet

Valdemarenes kongeborg:

Vordingborg slott har vært en av Danmarks største kongeborger. Den ble påbegynt av Valdemar den store og ble løpende bygget ut av blant andre Valdemar Atterdag, som sto for vollgraven, mer enn 800 meter mur og flere tårn. Et av dem er Gåsetårnet, som fortsatt står i dag. Resten av komplekset ligger stort sett i ruiner.

Funnene fra Vordingborg:

Arkeologene som er tilknyttet Vordingborg har gjort en rekke funn i vollgraven, i tillegg til robåten, blant annet et veltet borgtårn, en gullring, økser og menneskeknokler.

Etter at utgravningene er ferdige er planen at det igjen skal bli vann i vollgraven. Utgravningene er en del av prosjektet «Danmarks Borgcenter», som åpner dørene som museum i 2013.

Allerede nå kan du laste ned en app (for Android og iPhone) der ut kan utforske forskningsdatabasen om middelalderborger. Blant annet kan du gå på jakt i landskapet etter fortidens borger og få historien bak 100 av de gamle borgene.

Kilde: Museerne Vordingborg og Dansk Borgcenter

Nylig var det full jubel blant arkeologene i Vordingborg. Under utgravninger av vollgravene rundt kongeborgen (se faktaboks) fant de både et veltet borgtårn og en robåt fra middelalderen. Noe lignende har ingen funnet i Danmark før.

Utgravningsleder Lars Sass Jensen forteller at en datering av treverket viser at båten er fra tiden da Margrethe I regjerte i Danmark.

– Vi har fått dendrodatert båten, og treverket er felt omkring år 1390, så den har seilt rundt på vollgraven i omkring år 1400.

Fiske og forlystelse

Jensen forteller:

– En vollgrav hadde ikke bare som formål å forsvare borgen. Vi kan se i skriftlige kilder at man ofte har hatt fiskegårder der, og man kan fiske direkte fra båten. Men vi kan også se på utenlandske bilder fra perioden at høystatuspersoner kunne ta seg en tur i en robåt.

En fiskegård er et gammelt, dansk ord for en innhegning med fisk. 

Forskeren forklarer at fordelen med å finne en båt i en vollgrav er at man vet hvor den har blitt brukt. Da kan man lettere finne ut hva den har blitt brukt til.

Hvis vollgraven har inneholdt fiskeinnhegninger, så har det også vært folk på borgen som har hatt som oppgave å se til dem, forklarer Jensen. Fisken har nok blitt spist av personalet på borgen, kanskje også av de kongelige.

Tydelige spor

Den seks meter lange båten fra Vordingborg er svært godt bevart, og derfor kan arkeologene seg at den har hatt et langt liv. Den er blitt lappet på og reparert en rekke ganger.

– Vi mangler bare en liten bit som gravemaskinen tok da båten ble oppdaget. Derfor kan vi se alle reparasjonene og at kjølen er veldig slitt, sier Jensen. Han tror båten har vært brukt i flere generasjoner.

Robåten var bygget med jernnagler og er så velbevart at jernet under overflaten skinner som nytt. (Foto: Christian Léeme, Danmarks Borgcenter)

Forskeren vet ikke hvordan den havnet på bunnen av vollgraven. Men han ser for seg en vinterdag der båten tok inn vann, og at man ikke mente det var verdt innsatsen å få den opp av det kalde vannet.

På topp fem-listen

Selv om folkene i middelalderen mente at båten ikke lenger var levedyktig, gir arkeologene med glede nytt liv til den.

Båten er et utrolig funn, forteller Lars Sass Jensen, som plasserer den på sin personlige topp fem-liste:

– Det var fantastisk å finne den. Det skjedde i forbindelse med at man skulle legge noen nye kloakkrør. Plutselig stakk plankene frem fra jorden. Etter hvert som vi fikk gravd den fri, dukket det opp mer og mer, og vi kunne se hvor velbevart den var.

Skal på utstilling

Jensen forklarer at båten nå er lagt i et vannbad for at den ikke skal tørke ut. Deretter skal den konserveres.

Neste utfordring blir å finne plass til funnet på det nye museet, Danmarks Borgcenter, som etter planen åpner neste år. Både arkeologer og vanlige folk i Vordingborg klør etter å få se det unike funnet, men det er ikke sikkert det kommer på plass til åpningsdagen.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard

Powered by Labrador CMS