Fant 2400 år gammel suppe

Kinesiske arkeologer har funnet en 2400 år gammel gryte med det de mener er suppe. Gryta ble funnet i en grav ved den historiske byen Xanxi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Arkeolog Liu Daiyun med gryte funnet i en 2400 år gammel grav ved Kinas gamle hovedstad Xian. Gryta inneholder dyrebein med irrgrønn patina. På bildet sees også en bronsekrukke som inneholdt en væske som kan være vin. (Foto: Zhai Xiaoxue/Xinhua/Photoshot)
Arkeolog Liu Daiyun med gryte funnet i en 2400 år gammel grav ved Kinas gamle hovedstad Xian. Gryta inneholder dyrebein med irrgrønn patina. På bildet sees også en bronsekrukke som inneholdt en væske som kan være vin. (Foto: Zhai Xiaoxue/Xinhua/Photoshot)

Gryta, som er laget av bronse, er 20 centimeter høy og 24,5 centimeter bred. Den inneholder rester av det man tror er suppe og flere dyrebein.

- Dette er første gang i kinesisk arkeologis historie vi har funnet suppe med bein, sier arkeolog Liu Daiyun fra Shaanxi Provincial Institute of Archeology til den kinesiske engelskspråklige avisa Global Times.

Funnet skriver seg fra tidlig i perioden kjent som ”Warring States Period” eller ”de kjempende rikers tid” da Kina var preget av kaos og borgerkrig mellom innbyrdes stridende stater.

Irrgrønn patina

Liu mener oppdagelsen vil være viktig for å få mer kunnskap om hva man spiste og andre kulturelle forhold i perioden.

Innholdet i gryta er neppe fortsatt spiselig. Det er oksidert og har fått en irrgrønn farge. Også dyrebeina har fått et grønt lag med patina.

Ifølge China Daily var beholderen halvfull av væske da den ble åpnet. En annen grav i området inneholdt samme type gryte, men her var den ødelagt og tom.

Ukjent oppskrift

Innholdet skal nå undersøkes nærmere. Kanskje kan man finne ut hvilke ingredienser det var i suppemåltidet den avdøde fikk med seg.

Global Times har også snakket med Zhao Huacheng ved School of Archeology and Museology ved Peking University. Han advarer mot å trekke forhastede konklusjoner om at det virkelig er suppe som er funnet.

- Uten endelig beviser fra testene, kan væsken være noe annet. En annen slags væske kan ha rent inn i gryta, sier han.

Slike forseggjorte bronsegryter er imidlertid kjent for å ha vært brukt til å tilberede og oppbevare mat.

Også vin?

Innen i graven fant arkeologene også en bronsekrukke med en væske som kan være vin.

Det ble dessuten funnet skår fra en knust leirbolle, som forskerne mener var ødelagt med vilje og plassert der – basert på en oppfatning de gamle kineserne hadde av at det da ville være lettere for den avdøde å drikke.

Lignende oppdagelser av godt lagret vin er gjort tidligere i Kina. forskning.no skrev i 2004 om funn av bronsebeholdere med vin datert til å være 3000 år gamle. Se forskning.nos artikkel her.

Berømt by

Funnet som nå er gjort, er et resultat av utgravninger ikke langt fra den internasjonale flyplassen utenfor dagens Xian.

Xian var i lang tid hovedstaden i Kina, og er ikke minst kjent for sine tusener av terrakottakrigere i et gravmonument for en av keiserne i Qin-dynastiet.

Graven som nå er undersøkt kan ha tilhørt et medlem av den landeiende klassen eller en lavere offiser. Den skal ikke være berørt av gravrøvere og ligger 300 meter fra en kjent kongegrav.

Powered by Labrador CMS