Disse perlene av neglehus og skjell ble funnet i 10 000 år gammel spedbarnsgrav i Italia.

Et spedbarn ble begravd med disse perlene av skjell for 10.000 år siden

Den nesten to måneder gamle jenta ble begravd nord i Italia for rundt 10.000 år siden. Nå er graven hennes funnet.

Det lille barnet fikk et kort liv. Arkeologene anslår at barnet døde da det var mellom 40 og 50 dager gammelt. Barnet ble plassert i en grav inne i en hule som nå kalles Arma Veirana, oppe i fjellene på Liguria-kysten i Italia.

Graven ble funnet under arkeologiske undersøkelser i 2017 og 2018.

Den lille jenta ble begravd med en håndfull perler. Forskerne har talt minst 66 perler laget av sneglehus. De fant også flere polerte skjell fra muslinger. Det er skåret hull i disse skjellene, slik at de kan festes.

Skjellene og sneglehusene lå spredt over levningene etter spedbarnet. Noen ligger på rekke og rad, som betyr at de kan ha vært festet eller sydd fast til et klede eller en hette, ifølge forskningsartikkelen, som er publisert i tidsskriftet Scientific Reports.

Verdifullt gravgods

Det kan tolkes som at det avdøde, nesten nyfødte barnet fikk en verdifull gave med seg i graven. Det kan også bety at de som gravla barnet så på jenta som en fullverdig person, siden de har gravlagt henne med gravgods.

Som forskerne skriver i artikkelen, kan gravskikker være et vindu inn i både verdensforståelse og sosiale forhold hos folk som er borte for mange tusen år siden.

Tolkninger av gravplasser er også vanskelig, og det kan være kontroversielt. I Shanidar-hulen i Irak har det blitt funnet flere, antatte neandertaler-graver. Arkeologene fant også mye blomsterpollen i gravene, som ble tolket som at likene kan ha vært dekket med blomster. Du kan lese mer om dette funnet på forskning.no.

Under kan du se en data-rekonstruksjon av hulen, som ligger rundt 450 meter over havet i Italia.

Spedbarn med og uten gaver i graven

Arkeologene har klart å kjønnsbestemme denne lille jenta ved hjelp av gammel DNA, og alderen er basert på tannutviklingen i kjeven.

Det finnes noen få eksempler på andre, eldgamle spedbarnsbegravelser i Europa. I Vedbæk i Danmark ble en mor og et spedbarn gravlagt sammen for rundt 5.000 år siden, og barnet ble lagt på en svanevinge. Det regner forskere med er et symbol på noe, men de vet ikke hva.

Forskerne trekker også fram en gravplass i Sverige hvor spedbarn og voksne er gravlagt hver for seg. Her finner nesten ikke arkeologene noen eksempler på gaver som er lagt ved i graven til spedbarna.

Et annet kjent funnsted er Lepenski Vir i Serbia. Her har det blitt funnet mange spedbarn under husene ved bosetningen, som var i bruk for mellom 12.000 og 8.000 år siden. Her har det også blitt funnet gravgods sammen med spedbarna, og flere forskere har tolket funnet som respektfulle begravelser, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Antiquity.

Slik ser levningene etter det lille barnet ut. Til høyre kan du se en figur som viser hvordan barnet lå i graven.

Dårlig bevart

Levningene etter spedbarnet er ganske ødelagte etter den lange tiden i graven, men forskerne har funnet knokkelbiter og deler av hodeskallen etter barnet.

Den lille jenta ble altså gravlagt med en hel rekke perler og andre pyntegjenstander. Noen la ned mange timer i arbeidet med å lage disse perlene, så det tolkes som en betydelig gave av arkeologene.

Skjellene og sneglehusene viser tegn på slitasje, noe som kanskje betyr at de ikke ble laget for å legges ned i graven. De ble kanskje brukt i lang tid før det lille barnet ble gravlagt, men noen ville altså at den lille jenta skulle ha dem med seg.

Referanse:

Hodgkins mfl: An infant burial from Arma Veirana in northwestern Italy provides insights into funerary practices and female personhood in early Mesolithic Europe. Scientific Reports, 2021. DOI: 10.1038/s41598-021-02804-z. Sammendrag

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS