Så gamle gjenstander av organisk materiale som tre overlever sjelden, men fordi det har ligget i jord med akkurat den riktige fuktigheten har dette skjoldet klart seg. Her ser du skjoldet etter at arkeologene har brukt lang tid på å rengjøre det. (Foto: Mike Bamforth, ULAS)
2300 år gammelt skjold av bark funnet i England
For første gang har et jernalderskjold av bark blitt funnet i Europa.
I 2015 ble et 2300 år gammelt skjold laget av trebark funnet i Leicestershire, England. Nå har forskerne rengjort det og satt det sammen.
Skjoldet er laget av lys og ganske tynn trebark. Arkeologer mener at skjoldet ble brukt i årene mellom 395 og 250 f.Kr. Det har skapt store reaksjoner blant forskere i fagmiljøet. De har nemlig hatt helt andre teorier om hvordan våpnene var i jernalderen.
– Dette er et helt fenomenalt objekt, et av de mest fantastiske, internasjonalt viktige funnene som jeg har sett i min karriere, sier Julia Farley, ansvarlig for britiske og europeiske jernalderutstillingen på British Museum, til The Guardian.
Rekonstruerte skjoldet
Skjoldet ble oppdaget av arkeologer fra University of Leicester Archaeological Service i et område nær elven Soar. Organiske gjenstander fra denne tidsperioden overlever sjelden, men fordi det har ligget i fuktig jord har det klart seg, sier Matt Beamish, en av arkeologene bak funnet, til avisa The Guardian.
Beamish forteller at forskerne ikke visste at skjold av bark ble brukt på den nordlige halvkule på denne tiden.
Arkeologer har tidligere antatt at bark ikke var et sterkt nok materiale til å bruke i krig. Men nå har forskerne rekonstruert skjoldet, og da ser de at det kan beskytte mot både sverd og spyd, selv om det bare er 3 millimeter tykt. Skjoldet var både sterkt og lett.
Til tross for tidligere antagelser er det altså sannsynlig at lignende våpen var utbredt i jernalderen, sier Beamish.
Et lite vindu inn i jernalderen
Skjoldet kan gi et nytt innblikk i forhistoriske våpenteknikker.
– Antageligvis er det en teknikk som ble brukt på mange måter for å lage ulike gjenstander av bark, sier Beamish.
Den grønne barken er myk når den er fersk, men strammer seg og stivner når den tørkes. Skjoldets form gir også hint også om at dette kan ha vært en utbredt teknikk.
– Det har akkurat den samme formen som det utsmykkede Batterseaskjoldet, som ble hentet opp fra elven Thames på midten av 1900-tallet og stammer fra samme periode.
Det er lite igjen som kan si oss noe om hverdagen til menneskene som levde på denne tiden.
– Den visuelle verden fra jernalderen er tapt for oss, men dette kan være et lite vindu inn. Det er utrolig spennende, sier Farley.