Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Det mest spennende funnet er ikke ett bestemt, men alle de 200 000 funnene vi allerede har gjort, og alle 400 000, hvis vi regner med de vi kommer til å finne før vi er ferdige.
Motala er en by i Sørøst-Sverige. Byen ligger mellom Götakanalen og Motala ström. Motala ström er vassdraget som går fra Vättern og ut i Østersjøen. Her har den gått i tusenvis av år, det er på bredden av vassdraget at arkeologer har gjort funn fra så langt tilbake som eldre steinalder - 7000 - 8000 år tilbake.
forskning.no har tidligere skrevet om to ulike funn som arkeologene har gjort, blant annet om en merkelig, liten gjenstand som de litt humoristisk spekulerte i om kan ha vært et fortidas nytelseshjelpemiddel:
Enda mer mystisk var kanskje to menneskeskaller på stake, som kan ha vært en del av et ritual. Forskerne kan bare gjette seg til hva menneskene har tenkt med dette, den gangen for så lenge siden.
- Dette har aldri ligget øde, sier en av forskerne i filmen som nå er laget. Se den her:
(Filmen er laget i samarbeid med produksjonsselskapet BringitoLife.)
Göran Gruber forteller at bevaringsforholdene på dette stedet er helt eksepsjonelle.
- Det gjør at vi har funnet et usedvanlig stort materiale av bein- og horngjenstander, blant annet omtrent 300 spisser og en beindolk med egg av kvarts. Vi fant også avfall fra produksjonen av disse.
- Det er åpenbart at man på dette stedet drev med et spesialisert håndverk, sier han, sier han til forskning.no.
Ukjent inntil 1999
- Sommeren 1999 var dette stedet, som et boplasskompleks fra eldre steinalder og som en del av kulturminnevernet, helt ukjent, sier Gruber.
Byen Motala, er med sine 30 000 innbyggere et sted som før har vært mest kjent i for sin industrihistorie, og forbundet med navn som Götakanalen, Motala Verkstad, Luxor og Electrolux.
- Som følge av undersøkelsene vi har gjort der, har fortellingen om steinalderboplassen blitt en del av historien til stedet Motala, sier Gruber.
- Vitenskapelig sett, er mangfoldet i funnmaterialet og gjenstandene, sammen med konstruksjoner, strukturer og lignende, noe som problematiserer vårt bilde av steinalderen. Bildet er mer komplekst, sier han.
Annonse
Nå skal forskerne fortsette å grave på feltet ved Motala ström til og med 2013. Så skal alle stein- og beinrester og gjenstander registreres og analyseres, før forskerne skal begynne å publisere vitenskapelige artikler om funnene.