Pilspissen fra vikingtiden smeltet ut av isen på et nytt funnsted i Jotunheimen som nylig ble undersøkt av et team av isbre-arkeologer.(Foto: Secrets of the Ice/https://secretsoftheice.com/)
– Den siste personen som rørte ved denne pilspissen, var en viking
– Den ligner mer en krigspil enn en jaktpil, sier arkeolog.
Det meldte brearkeologene fra Secrets of the Ice i Norge nylig på sin Facebook-side.
«Å, se på denne lille skjønnheten» utbryter teamet av arkeologer entusiastisk i sin Facebook-oppdatering, som inkluderer en video av den trebladede pilspissen.
«Den siste personen som rørte ved den var en viking,» heter det i innlegget.
Kulturhistorisk museum i Oslo og Secrets of the Ice, som teamet med brearkeologer fra Innlandet fylke kaller seg, gjør for tiden sitt årlige feltarbeid oppe i den norske fjellheimen, der smeltende is fortsetter å avsløre tapte gjenstander fra vår fortid.
Den unike pilspissen er fra et sted i Jotunheimen, hvor teamet nå har gjort en foreløpig undersøkelse. Funn som denne pilspissen fra vikingtiden betyr at de helt sikkert kommer tilbake.
Var den laget for jakt eller krig?
Pilspissen er laget av jern. Formen er veldig typisk for vikingtiden, skriver Lars Pilø i en e-post til forskning.no.
– Denne typen pilspiss er kjent, men den er sjelden, sier han.
Fire slike pilspisser har blitt funnet i en gravhaug i Sparbu i Trøndelag, og en slik pilspiss har også dukket opp i Leirtjønnkollen i Oppdal – et annet arkeologisk funnsted ved en smeltende isbre.
– Det nærliggende å tro at den vil ha større gjennomtrengningsevne enn de pilspisstypene vi vanligvis finner. Den ligner mer en krigspil enn en jaktpil, skriver han til forskning.no.
Han understreker at dette selvfølgelig er ren spekulasjon.
– Vi har selvsagt ikke testet dette enda.
Flere av de som har kommentert på Facebook foreslår det samme. Tre blader vil øke blodtapet og hindre et sår fra å lukke seg. «Uansett er det militær-/krigsrelatert,» kommenterer en leser.
«Ja, det er det vi tenker også. Den ble imidlertid funnet på et reinfangstområde. Kanskje de bare grep pilene de hadde da de dro ut på jakt,» svarer Secrets of the Ice på Facebook.
Bredere enn din vanlige kamppil
Vegard Vike er overingeniør for arkeologisk konservering ved Kulturhistorisk museum i Oslo. Han er ekspert på blant annet vikingtidens våpen.
Vike kommenterer at pilen er svært godt bevart.
– Trekantspisser fra vikingtiden er ikke så vanlige i Norge. De er mer vanlig å finne i Sverige, skriver han i en e-post til sciencenorway.no.
Annonse
Disse er imidlertid vanligvis slankere, mer som pilspisser laget for strid. Noen av disse stridspilspissene fra Sverige og Danmark har edelmetalldekor, og noen av dem har vært skaftfestet med edelmetalltrådsurring – typiske stridspiler, skriver Vike.
– Den som er funnet her vil jeg tro er mer beregnet for jakt, på grunn av bredden, konkluderer Vike og forklarer:
– Grunnen til at stridspiler er slanke, og ikke bredbladede, er at de skal kunne trenge gjennom ringbrynjeringer. Bredbladede piler er derimot perfekte for jakt ettersom de lager større sår, som gjør at dyret blør ut raskere. Men de stoppes altså av en ringbrynje.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?